четвер, 14 червня 2012 05:45

Селяни бояться виходити на поле

Автор: Фото: Євген БОРІСОВ
  Євгенія Баран мала хату на хуторі Калинівка Жовківського району Львівщини. Тепер не може туди потрапити, бо територію орендує фермер Микола Панчук
Євгенія Баран мала хату на хуторі Калинівка Жовківського району Львівщини. Тепер не може туди потрапити, бо територію орендує фермер Микола Панчук

— Панчук орендував наші землі незаконно, без громадських слухань, — розповідає 54-річна Оксана Чекайло, голова Зашківської сільської ради Жовківського району на Львівщині. — Є довідка колишнього голови, але вона навіть не зареєстрована.

Зашків — за 15 км від Львова. Там народився Євген Коновалець, голова Проводу українських націоналістів. У селі є його музей, діють школа і церква. Місцеві їздять на роботу до Львова. Фермер Микола Панчук живе у сусідньому селі Великий Дорошів. 2009-го орендував на 49 років 50 га між Дорошем та Зашковом, випасає корів. Раніше там були сільські сінокоси, хутір Калинівка, ґрунтова дорога. Фермер огородив територію парканом із дроту.

— Панчук — то зла людина, — каже зашківчанин Степан у джинсовій куртці, на голові кашкет із написом "USA". Лузає насіння на автобусній зупинці біля магазину "Бригада". — Бога не боїться. Як отак узяти і дорогу загородити? Все моє життя люди нею їздили. А зараз він туда нікого не пускає, пістолетами страшить.

— Якось діти пішли печериці збирати, то він їх звідтіля виганяв рушницею, — перебиває місцева 44-річна Ганна. Прізвище теж не називає.

В одноповерховому будинку із сірою штукатуркою в Зашкові живе родина Баран. Має також хату й город на хуторі Калинівка.

— Худоба Панчука весь наш город стлумила, — розповідає 79-річна Євгенія Баран. — Син Михайло пішов поговорити з ним, щоб він не пускав туда корів. Панчук давай доказувати, що це ми винуваті, бо не поставили високий пліт. Син сказав, що буде методи шукати, щоб поставити Панчука на місце. Не вспів сі обернути, як той його чимось ударив. Місько впав, він сі не сподівав. Панчук так його скопав, зуби вибив. Син пішов у міліцію, зняв побої. Але там не відреагували. Той Панчук усюди милий, бо платить, і нічо йому не зробиш. На город не пускає. Ми сі боїмо, не знаємо, що то за людина. На Йордан там на хуторі наша хата згоріла. Знаємо, чия то робота. Але ми його не бачили і довести не можемо.

Із Миколою Панчуком спілкуємося телефоном.

— Це видумують, — говорить. — І що я стріляю в людей, і що їх б'ю, що хату спалив. Навіть кажуть, що в багажнику когось вивозив. Та мене за таке давно міліція затримала б. А по ґрунтовій дорозі не пускаю, бо в планах тої дороги просто нема.

— На якій підставі Панчук отримав у користування ту землю, мені невідомо. Я нічого не підписував, — каже 41-річний Степан Ціолковський, голова Жовківської райдержадміністрації. Він нещодавно обійняв посаду. Його попередник сидить у в'язниці за отримання хабара. — Ці питання треба вирішити через суд.

Зараз ви читаєте новину «Селяни бояться виходити на поле». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути