Ексклюзиви
пʼятниця, 10 березня 2017 07:55

"Сбербанк Росії" обслуговує терористів

7 березня "Сбербанк Росії" почав обслуговувати в Російській Федерації осіб із паспортами так званих Донецької та Луганської народних республік. Ці організації визнані в Україні терористичними.

"Сбербанк Росії" — найбільший державний банк РФ. Його дочірнє підприємство діє в Україні з 2007 року. Входить до семи найбільших за розмірами активів. На жовтень 2016-го вони становили 47 млрд грн. Обслуговує понад мільйон приватних клієнтів і 36 тис. підприємств.

У вересні 2014 року США та Євросоюз ввели проти "Сбербанку Росії" санкції — обмежили доступ до ринків капіталу на Заході.

"Скільки треба часу Нацбанку, щоб запровадити санкції щодо "Сбербанку Росії", який працює в Україні? — пише у "Фейс­буку" міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, 53 роки. — Банк, що підтримує дії за рамками міжнародного права — визнає документи маріонеткових режимів і анексію українських територій, не може діяти в Україні".

— У разі підтвердження інформації про обслуговування власників паспортів невизнаних ДНР і ЛНР, Нацбанк ініціюватиме перед Радою національної безпеки й оборони питання щодо застосування санкцій до дочірнього "Сбербанку Росії" в Україні, — кажуть у НБУ.

Банкам України з серпня 2014-го заборонили надавати будь-які послуги й вести фінансові операції на територіях, які не контролюються українською владою.

— "Сбербанк" наражається на санкції з боку України за підтримку терористичної діяльності. Поки що голова НБУ лояльно ставиться до російських банків, які тут працюють, — говорить політолог 37-річний Тарас Загородній. — При цьому їх діяльність загрожує нашій національній безпеці. Вони торгують валютою. І в будь-який ­момент можуть обвалити ринок і спровокувати знецінення гривні.

Вирішення цього питання — в компетенції НБУ. Він мав, наприклад, заборонити російським банкам вільно купувати валюту на українському міжбанківському ринку. Чи не надавати їм кредитів. Хай звертаються до своїх материнських структур у Росії.

— Реакція на політику російських банків, яку ті провадять на території РФ, в компетенції Міністерства закордонних справ, а не Нацбанку, Служби безпеки чи Генпрокуратури, — каже директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, 52 роки. — "Сбербанк" мусить виконувати російські закони. Але "Сбербанк" в Україні не підкоряється їм, повинен виконувати норми українського законодавства. Тому паспорти ДНР і ЛНР не визнає. Якщо Нацбанк застосує якісь санкції проти українського "Сбербанку", то постраждає наш бізнес. Люди втратять зарплати, робочі місця.

4 банки з російським капіталом працюють в Україні. Це — "Сбербанк", ВТБ, Промінвестбанк, Фаворит. Займають майже 13% банківської системи держави. Фактично є ще Альфабанк, серед власників якого троє громадян Росії та двоє — Ізраїлю.

Зараз ви читаєте новину «"Сбербанк Росії" обслуговує терористів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути