Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2017 05:51

Руслан Тапаєв підірвав гранатою вбивць сина

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.obozrevatel.com
  Руслан Тапаєв підірвав у суді дві гранати. Того дня було 21-ше судове засідання за фактом убивства його сина Різвана. Розгляд справи вкотре перенесли
Руслан Тапаєв підірвав у суді дві гранати. Того дня було 21-ше судове засідання за фактом убивства його сина Різвана. Розгляд справи вкотре перенесли
Автор: ФОТО З САЙТА WWW.vk.com
  Різван Тапаєв загинув у лютому торік. Його з товаришем ­розстріляли з автомата ­Калашникова
Різван Тапаєв загинув у лютому торік. Його з товаришем ­розстріляли з автомата ­Калашникова

— Судья только вышла из зала. И тут вылетает граната: взрыв, крик, звон стекла. Люди попадали, — розповідає Андрій. Він — студент, проходить практику в міськрайонному суді Нікополя на Дніпропетровщині.

30 листопада об 11:00 тут почалося 21-ше засідання у справі вбивства 25-річного Різвана Тапаєва. Звинувачених троє — Роман Жмурко, Сергій Вороновський і Денис Подоляк. Судді вкотре перенесли розгляд через відсутність адвоката підозрюваних. 3 грудня закінчувався термін їхнього утримання, чоловіків мали випускати. Раптом батько вбитого 51-річний Руслан Тапаєв дістав дві гранати Ф-1. Одну кинув у вбивць сина, другою піді­рвав себе. Загинув одразу. Поранення отримали 11 людей: троє підсудних, четверо конвоїрів, секретар суду, прокурор і двоє відвідувачів.

— Когда на подозреваемых надели наручники, в них полетела граната. Разорвалась сантиметрах в 30 от них, — розповідає 54-річний Олег Грозь із поліції Дніпропетровської області. — Той чоловік раніше ходив на засідання з дружиною. Цього разу був сам.

— Руслан Анатольевич очень переживал, что убийц его сына выпустят, — каже 25-річна Анна Шевченко, невістка Руслана Тапаєва.

Поранених відвезли до лікарні, почали ­діставати осколки і зашивати рани. Під час ­операції помер 40-річний Сергій Вороновський, інші двоє підозрюваних перебувають під охороною.

Перед судовим засіданням Руслана Тапаєва не обшукували.

— До 2014 року наш суд охороняв міліцейський підрозділ "Грифон". Як його розформували, на вході став чергувати один поліцейський. Перевіряв документи, вів журнал відвідування, — каже Анжеліка Богрова з Нікопольського суду. — Металошукач установили 2010 року, але він поламався за місяць. Відтоді його не ремонтували.

25-річний Різван ­Тапаєв загинув 10 лютого торік. Близько 11:00 на вул. Казанцева в Нікополі їхав із другом в автомобілі "Джилі". Їхню машину з боків затисли "Хонда" і ВАЗ. Троє чоловіків розстріляли Різвана з другом з автоматів.

Тапаєви — вихідці з Чечні. Понад 20 років живуть в Україні, мають українське громадянство. Різван закінчив Запорізький національний університет, вивчав політологію. Жив у Запоріжжі, заснував там громадську організацію "Авангард", займався спортом, збирав допомогу для військових в АТО. У Нікополь приїхав напередодні загибелі, хотів купити машину.

— Підозрювані у вбивстві Тапаєва-молодшого — відомі у кримінальних колах, пов'язані з обігом наркотиків. Причетність Різвана до наркоторгівлі ми не встановили. Але відомо, що він конфліктував із нападниками, — каже Олег Грозь. — Справу вбивства розглядають із серпня 2016-го. Колегія суддів не може винести вирок. Батько не витримав.

Руслан Тапаєв працював зоотехніком. Мав інвалідність — колись втратив ліву руку. З дружиною виховали дев'ятьох дітей.

— Вибух у Нікопольському суді — результат службової недбалості посадових осіб Національної поліції, — вважає 43-річний Сергій Старенький, колишній керівник Державної пенітенціарної служби України.

— Поліцейські не оглянули відвідувачів. Мають за це відповісти. А судді повинні розглядати справи у розумні терміни. Чергове перенесення розгляду спровокувало такі дії потерпілого.

Правоохоронна система не працює. Люди зневірюються у судах, не почуваються захищеними. Влаштовують самосуди, — про­довжує Сергій Старенький. — Слід закінчити судову реформу та закрити всі вакансії у судах. На посади мають прийти чесні люди. Суддя повинен не просто вдаряти молотком і переносити засідання, а пояснювати рішення. Треба працювати над захистом прав потерпілих. Бо зараз система відправлення правосуддя спрямована лише на захист прав звинувачених.

Зараз ви читаєте новину «Руслан Тапаєв підірвав гранатою вбивць сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути