четвер, 07 жовтня 2010 05:46

"Руку не чуствую. Даже пальцями не шевелю"

Автор: фото: Сергій Радченко
  Віталій Власенко лежить у реанімаційному відділенні лікарні райцентру Тальне Черкаської області. Не відчуває правої руки
Віталій Власенко лежить у реанімаційному відділенні лікарні райцентру Тальне Черкаської області. Не відчуває правої руки
На цукровому заводі в райцентрі Тальне Черкаської області щотижня калічаться робітники. На початку вересня попікся окропом 50-річний В'ячеслав Письменний, інженер з охорони праці, за тиждень упала з 5-метрової висоти 21-річна Наталія Колоколенко, ще за тиждень транспортер скалічив руку Віталієві Власенку, 35 років. - Наш інженер виявився хорошим на почин, - зітхає 32-річний різнороб Микола. Прізвище не називає. - Проводив бесіди, як не втрапити в халепу, а сам...

Раніше цукроварнею володіла компанія "Сев агро". Однак вона збанкрутіла, і з 2007 року завод стояв. Цього року на підприємстві з'явився новий власник - Геннадій Бобов із товариства "Панда", четвертий у списку Партії регіонів до обласної ради. Нові власники набрали на роботу чимало нових людей.

- Багато привозних, - каже продавець магазину "Динамо" Віталій Солов'янов. Ще взимку він працював на цукроварні. - Возять людей із сіл.

Колишні працівники кажуть, що таких травм варто було очікувати. Багато з них не схотіли йти на цукроварню.

- Кожен має свої причини, - пояснює колишній слюсар 38-річний Валерій Чамлай. Зараз він працює листоношею. - Одним не нравиться дисципліна, другим - сезонний характер роботи. Такі, як я, знайшли іншу роботу.

 

В'ячеслав Письменний отримав опіки 32% шкіри. Наталія Колоколенко переламала стегнову кістку лівої ноги. Під нею обвалилася бетонна плита.

- То діло вночі було, - згадує випадок місцевий водій. - Чую, уборщиця Наташка кричить так, наче кінець світу. Думав, у бункер звалилася. Дивлюся, лежить на землі, з галєреї впала й кричить "поможіть". Підбігаю, а вона "Не трогайте мене!". Канєшно, страшно їй боліло.

Віталій Власенко послизнувся і упав на транспортер жомової машини. Руку затягнуло. Лежить у реанімаційному відділенні райлікарні.

- Що було після того - не помню, - згадує. - Зараз руку не чуствую. Даже пальцями не шевелю. Мабуть, її відріжуть. Усе того, шо лєнта на транспортері лиса. Тільки дощ чи туман - постоянно буксує. Тому й приходиться підкидати піску.

Керівництво заводу звинувачує працівників. Мовляв, не дотримуються правил безпеки.

- Що там казати, люди з вулиці. Завод не робив три роки, - каже технічний директор Леонід Заболотній. - Уже не знаю, чи це якийсь рок, чи просто трагічний збіг обставин. Власенко взагалі епілептик.

Санітарному лікареві з гігієни праці району 61-річному Леонідові Краусу не повідомляли про виробничі травми.

- Раніше на заводі була ціла своя медична служба, а тепер її ліквідували, - каже він. - На підприємстві трудяться 360 осіб і жодного медика.

Товариство "Панда" зареєстроване у Васильківському районі Київської області. Тамтешній начальник фонду страхування від нещасних випадків на виробництві 59-річний Анатолій Онищенко також не знає про травматизм на Тальнівському цукрозаводі.

Зараз ви читаєте новину «"Руку не чуствую. Даже пальцями не шевелю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути