Ексклюзиви
середа, 16 травня 2012 05:45

Поранений першокласник 13 разів викликав "швидку"

11 травня з відділення мікрохірургії Донецького інституту травматології виписали 7-річного Андрія Фідія з міста Горлівка. Лікарі пришили йому праву руку, яку відрізало шибкою.

— Скло увійшло перпендикулярно руці, сковзнуло по кістці та зрізало м'які тканини, — хірург Юрій Шакалов показує фото на екрані мобільного телефону. Він оперував Андрія 4,5 год. — Ми зшили судини і нерви, вже зняли шви, укоротили гіпс. Думаю, в Андрія відновляться всі функції руки.

— Я руку поки не відчуваю, бо нерви ще не проросли, — Андрій Фідій ворушить пальцями загіпсованої правиці.

Андрій живе з матір'ю, дядьком і бабусею у квартирі. 29 квітня виправ свій одяг та вивішував його на балконі. Похитнувся на стільчику й упав на скло.

— Я тоді чергувала в лікарні, — згадує мати Наталія Фідій, 34 роки. Працює медсестрою. — Брата і мами теж не було. Андрюша у мене дуже самостійний. Буває по півдня удома сам. Пилососить, стірає. Хоча я його не прошу. Коли він удома сам, я йому дзвоню, нагадую, щоб він пив воду. Він має щогодини пити лікувальну воду, бо колись перехворів. А це дзвоню — не бере. Набрала сусідку по тамбуру, а вона на городі. Перелякалася, побігла додому.

Наталія прикриває обличчя руками та замовкає, коли згадує. Сина вона знайшла у тамбурі. Він там пролежав близько години, втратив майже літр крові.

— Хрестик і його мотузочок були повністю у крові, — показує натільний хрестик сина.

Андрій 13 разів викликав "швидку", однак лікарі не хотіли виїжджати.

— На уроці "Основи здоров'я" вчили: якщо поранився — дзвони 103. Я і дзвонив, — розповідає. — Тільки кажу "алло" та починаю диктувати адресу, як кидають трубку. Передзвонюю — скидають. Розповісти не дали, не хотіли слухати. Потім сказали: "Зараз в міліцію повідомимо". Мамі не дзвонив, бо її номер довший. Я відкрив двері в тамбур і впав, бо закрутилася голова.

Працівники станції швидкої допомоги Горлівки прибули на місце за викликом Наталії.

— Я ні до кого претензій не маю, бо лікарі врятували мені дитину, — говорить. — Я чула, що диспетчер не приймала виклик Андрія, бо напередодні їй надзвонював якийсь хлопчик зі схожим голосом.

— Хтось дзвонив і говорив: "Мене пташка укусила за яйце", — перебиває син.

До дитини підходить завідувач відділення Олександр Борзих:

— Не смійте їхати додому на маршрутці. Якщо що, ми вам дамо гроші на таксі.

За 25 років у Донецькому інституті травматології пришили 400 повністю відокремлених кінцівок і понад тисячу — частково від'єднаних. Наталія Фідій не платила за лікування сина.

Обласні прокуратура й управління охорони здоров'я перевіряють деталі випадку. Міліціонери оштрафували Наталію Фідій на 54 грн. Мусить сплатити зі своїх заробітків — отримує 1680 грн зарплати та 340 грн соціальної допомоги на дитину.

— Навіть якщо б хлопчикові було 16 і він травмувався вдома, винна мама. Батьки без нагляду не мають права залишати неповнолітніх, — пояснює Алла Борових з горлівської міліції.

Зараз ви читаєте новину «Поранений першокласник 13 разів викликав "швидку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути