четвер, 11 березня 2021 07:55

П'ятеро українців загинули дорогою з Польщі

Автор: tvn24.pl
  6 березня витягли з кювету й поставили на колеса автобус із українцями, що прямував із польської Познані. Перевернувся напередодні вночі. Самотужки вибратися змогли четверо з 55 пасажирів. П’ятеро — загинули
6 березня витягли з кювету й поставили на колеса автобус із українцями, що прямував із польської Познані. Перевернувся напередодні вночі. Самотужки вибратися змогли четверо з 55 пасажирів. П’ятеро — загинули

У Польщі розбився рейсовий український автобус Познань — Херсон. Аварія сталася поблизу міста Ярослав Підкарпатського воєводства 5 березня близько 23:50. У салоні були 55 пасажирів і двоє водіїв, всі — українці. Троє жінок 1960, 1967 та 1988 років народження і двоє ­чоловіків 1968 та 1992 років народження загинули. Серед них — 52-річний Альберт Кудін із Шепетівки на Хмельниччині. Ще 39 людей забрали до шести тамтешніх ­лікарень.

Пасажирами автобуса були заробітчани і студенти. Одна жінка — зі Львівщини, решта — жителі Одеської, Дніпропетровської, Хмельницької та Тернопільської областей.

— То був ад. Люди орали від болю, просили помощі. Всі були в шокє. Але помогти їм не могли — не мали нужних інструментів, — говорить 37-річний Олександр із Хмельниччини.

Автобус пробив огорожу, злетів з естакади й перекинувся в канаву. До аварії був у дорозі майже 7 год. До кордону з Україною залишалося трохи менше години. Водій маневрував, від чого машину кидало з боку в бік, розповідає пасажир Олексій Кріт. Він був останній, хто сів до автобуса в Кракові. Їхав у Хмельницький.

— Я зайшов у салон і обирав, де сісти. Ніби щось підштовхнуло пройти в кінець. Після зіткнення з огорожею перекинулися на правий бік і нас несло по асфальту, — каже Олексій. — Потім злетіли в кювет. Не знаю, що трапилося. Або водій задрімав, або автобус зламався. Поряд зі мною сиділи дівчина й хлопець. Вона в нормальному стані, пізніше бачилися в гуртожитку. У хлопця зламаний хребет.

Найважче травмувалися непристебнуті ременем безпеки пасажири. Їх кидало по салону. Отримали забої голови й черевної порожнини, пошкодження хребта й кінцівок.

— Мене засипало кріслами. Не могла поворухнутися. Кричала від болю, — розповідає пасажирка, імені просить не вказувати. — Поряд чоловік стогнав. Говорила до нього. Не відгукувався. Потім стих. Пізніше сказали, що загинув.

Рятувальна операція була складна. Самотужки автобус залишили четверо людей. Ще 43 рятувальники витягували спецтехнікою, розповідає Даніель Дриняк із пожежної служби Підкарпатського воєводства.

— Автобус розрізали спецобладнанням. Діставали постраждалих і передавали медикам. До операції залучили понад 100 рятувальників, важку техніку, дрони, — каже Дриняк. — Кому меддопомога була не потрібна, поселили в гуртожиток в Ярославі. Там людей забезпечили одягом, їжею, з ними працювали психологи.

На місці аварії вдалося впізнати трьох із п'яти загиблих. Це жінка і двоє чоловіків, які мали документи.

Ще двох жінок упізнавали в медзакладі родичі. Спочатку повідомлялося про шістьох загиблих. Однак на ранок після аварії інформацію спростували. 28-річну одеситку реанімували в лікарні. Має тяжку черепно-мозкову травму. Стан її критичний. У комі лишається Анастасія Кочеткова з Кам'янця-Подільського на Хмельниччині. Останні кілька місяців працювала в Кракові, їхала додому на вихідні. Їй зробили дві операції.

Обидва водії були тверезі, наркотиків в їхній крові не виявили. Слідство встановило, що автобус їхав із дозволеною швидкістю 95–97 км/год. За 4 с. до аварії скинув до 45, щоб повернути. Ймовірно, водій хотів заїхати у пункт відпочинку на автобані між містами Ярослав і Перемишль.

— Там крутий поворот. І хоча водій скинув швидкість — це було забагато для маневру. Автобус злетів у глибокий рів, — говорить заступниця окружного прокурора Перемишля Беата Стажецька.

Автобусом керував 48-річний Володимир. Має великий водійський стаж. На міжнародних перевезеннях працював понад три роки. Йому висунули звинувачення в ненавмисному скоєнні ДТП. Зараз перебуває в лікарні.

На допиті сказав, що не пам'ятає моменту аварії. Обіцяє дати свідчення, коли відійде від стресу. Йому загрожує до восьми років в'язниці.

Як свідка допитали другого водія — 35-річного Степана. Що розповів, у прокуратурі не кажуть.

Власник автобуса — тернопільський перевізник Тарас Стецик. Машина була справна, за його словами. Пройшла технічний огляд перед рейсом. 6 березня він надав додатковий транспорт, яким 24 українці повернулися додому. Решта лишаються в польських лікарнях.

Зараз ви читаєте новину «П'ятеро українців загинули дорогою з Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути