середа, 19 квітня 2017 07:56

"Просила, щоб її кесарили. Лікарка сказала, сама народиш"

Автор: ФОТО З САЙТА www.tsn.ua
  Вагітність Людмили Косько з села Більковці Коростишівського району на Житомирщині проходила без ускладнень. Патологій у неї та плоду лікарі не виявляли
Вагітність Людмили Косько з села Більковці Коростишівського району на Житомирщині проходила без ускладнень. Патологій у неї та плоду лікарі не виявляли

— Дружину набирав 10 разів, не відповідала. Рішив їхати в пологовий. Дітям сказав теж збиратися. Доки чекали таксі, загавкали собаки. Прийшла фельдшерка Аліна Дмитрівна з сусідкою Ганною Куксою. Кажуть мені: "Сядь, Саша. Твоя дружина померла, коли народжувала". Я не повірив. Вхопив дітей і побіг назустріч таксі. До останнього думав, що наплутали, — говорить 39-річний Олександр Косько з села Більковці Коростишівського району на Житомирщині.

початок на стор. 1

Уночі 7 квітня його дружина 37-річна Людмила померла під час пологів у районній лікарні. Пологи приймала акушер-гінеколог Марія Андрієвська, 76 років. Подружжя має ще двох дітей — 15-річного Богдана й Анастасію, 14 років. Олександр працює на виробництві пам'ятників у Коростишеві. Людмила до вагітності була листоношею.

— Ми не планували третю дитину. Але зраділи, коли дружина завагітніла. Одразу переконав її звільнитися з пошти. Возити на велосипеді газети й журнали — важко. Коли Люда поступала у відділення, наготовили гроші. Питали у врачів, чи треба платити. Сказали, то лишнє. Достатньо подякувати після родів.

Останнє УЗІ показало дівчинку, вагою 3,5 кілограма. Ввечері 6 квітня дружині зробилося погано. Викликали "скору". В лікарні сказали, буде родити. Люда наказала їхати додому до дітей. Востаннє говорили з нею о дев'ятій вечора. Просила більше не дзвонити. Сама набере, як народить.

— До другої ночі сидів із телефоном у руках. Дивився телевізор. Так і заснув за столом. Уранці кинувся — пропущених немає. Із дітьми поїхав у лікарню. Главврач розповів, що в Люди під час пологів стався розрив матки. Померла від крововтрати. А дитина задихнулася в утробі, — згадує Олександр Косько.

— Матка розірвалася від сильних потуг. Одна медсестра розказувала, що чула, як Люда просила, щоб її кесарили. Лікарка сказала, сама народиш, якщо не лінитимешся тужитися. Коли дружина померла, дитина ще рухалася в утробі. Але її не спасли. Побіг у морг. Мене не пускали, то розштовхав усіх і зайшов. Лише коли там побачив Людочку з дитиною — збагнув, що це правда. Акушер-гінеколог, яка приймала пологи, ховається від мене. Кажуть, пішла на лікарняний. У тюрму садити її не хочу. Головне, аби більше не калічила жінок і дітей.

Людмилу Косько поховали в одній труні з новонародженою донькою 9 квітня.

— Плачемо з дітьми щодня. Моя мати пропонувала забрати їх до себе. Бо чоловіку одному важко глядіти двох підлітків. Відмовився. Нехай у школі довчаться, — каже Олександр Косько.

За фактом смерті Людмили Косько відкрили кримінальне провадження.

"Перед смертю встигла поцілувати та назвати новонароджену доньку"

36-річна Наталія Корецька із міста Миколаїв на Львівщині померла від крововтрати після пологів у квітні 2011-го. Перед смертю встигла поцілувати та назвати новонароджену Тетяною. У неї залишився старший син Денис. За чотири роки після смерті жінки помер її чоловік. Дітей виховує мати Наталії.

— Наталія народжувала після Великодня. Від сильних потуг у неї стався розрив матки. Лікарка Наталія Левчук, яка приймала пологи, не помітила цього й пішла. Донька кликала на допомогу, але її не чули. У медиків було застілля. Наталія зійшла кров'ю, — згадує матір померлої Ганна Корецька.

Слідство тривало шість років. У березні ­2017-го Наталію Левчук визнали винною у смерті породіллі. Присудили два роки в'язниці. Покарання скасували за терміном давності. Дітям і матері померлої має ­заплатити 220 тис. моральної компенсації. З роботи лікарку не звільнили.

Торік, 25 липня під час пологів померла 26-річна Анастасія Горбатенко з міста Семенівка на Чернігівщині. Народжувала в Сновській райлікарні.

— Донька не могла розродитися. Врешті її забрали на кесарево. В операційну вона зайшла сама. Ми залишилися чекати під дверима. За деякий час медсестра стала бігати туди-сюди, носити якісь ліки в ампулах. Що їй кололи, не знаємо. Потім до нас вийшов лікар Федір Леонов. Сказав: "Мамаша, поймите, ребёнка спасли. А дочка ваша не вышла с наркоза". Я, як стояла, так і впала на диван, — говорить мати Анастасії 50-річна Олена Алешкевич.

Породілля померла від емболії (навколоплідні води потрапили до материнського кровотоку. Це призвело до закупорки судин. — ГПУ). Що спричинило ускладнення — невідомо. За фактом смерті відкрили кримінальне провадження.

Зараз ви читаєте новину «"Просила, щоб її кесарили. Лікарка сказала, сама народиш"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути