середа, 07 квітня 2010 08:09

Продали єдиний в Україні станок для виготовлення стратегічних антен

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Директор тернопільського заводу ”Промінь” Володимир Сиротюк показує стратегічну антену, яку виготовили на станку. Сам верстат показати відмовився
Директор тернопільського заводу ”Промінь” Володимир Сиротюк показує стратегічну антену, яку виготовили на станку. Сам верстат показати відмовився

Тернопільський державний завод "Промінь" продав станок для виготовлення стратегічних супутникових антен. Приватне підприємство з Донецька купило його за 4 млн грн.

— Обладнання продали, а мені сказали опісля, — обурюється Юрій Чижмарь, 36 років, губернатор Тернопільщини. — Ця фірма зареєстрована у житловій квартирі й ніколи не займалася науково-технічною діяльністю. Купила, щоб перепродати.

Губернатор попросив Службу безпеки та прокуратуру перевірити законність аукціону.

— Таких станків у Радянському союзі було два. Один в Росії, інший в нас, — каже він. — Російський завод розікрали, тепер націлилися на "Промінь". Цим заводом цікавилися корейські інвестори. Приїжджала делегація, проводила попередні переговори. А тепер його розукомплектовують. Один станок вже продали, готують до продажу ще близько 150. Підприємство хочуть знищити, а приміщення продати під супермаркет.

На "Промені" працюють 105 людей. Виготовляють супутникові антени, біокотли, машини для подрібнення деревини, обладнання для нафтодобування та теплоелектростанцій. Частину продукції експортують. 2010 року завод став прибутковим.

— Звинувачення губернатора — це нісенітниця, — говорить 58-річний Володимир Сиротюк, директор  "Променя". — На заводі працюють 500 станків, майже 700 не використовуються. Більшість з них застарілі. Логічно, що ми продаємо зайве і модернізуємо діюче виробництво. За проданий станок ми доукомплектуємо два інших, подібних.

Російський завод розікрали, тепер націлилися на "Промінь"

Володимир Григорович не знає, як донецькі підприємці використовуватимуть пристрій.

— Продажем займалася спеціалізована київська біржа, — розповідає він. — Ми лиш отримали у міністерстві дозвіл на продаж, уклали угоду на проведення аукціону. Біржа тричі друкувала оголошення, особисто я розсилав повідомлення на великі підприємства. Покупці знайшлися на третій раз. Вже підписали договір.

Сиротюк упевнений, що губернатор хоче його дискредитувати:

— Хоче пропхнути на посаду директора свою людину. Він вже писав у Міністерство промислової політики наклепи на нас, вимагав замінити директора на іншого. Запропонував людину, яка закінчила сільськогосподарський інститут і не має досвіду управління високотехнологічним виробництвом. У міністерстві відповіли, що наведені факти не підтвердилися. Як він може щось говорити про завод, коли жодного разу тут не був?

Зараз ви читаєте новину «Продали єдиний в Україні станок для виготовлення стратегічних антен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути