Ексклюзиви
вівторок, 06 лютого 2018 07:40

Подружжя Римиків звинувачує лікарів у смерті первістка

Автор: ФОТО з сімейного архіву РИМИКІВ
  Ігор Римик із селища Перегінське Рожнятівського району Івано-Франківської області обіймає дружину Христину під час літнього відпочинку. Жінка — на шостому місяці вагітності. На дитину чекали три роки. Під час пологів немовля померло
Ігор Римик із селища Перегінське Рожнятівського району Івано-Франківської області обіймає дружину Христину під час літнього відпочинку. Жінка — на шостому місяці вагітності. На дитину чекали три роки. Під час пологів немовля померло

— У Христинки під серцем стукало дитя, і цей стукіт у неї забрали. Думали спочатку не писати заяву в поліцію. Але в лікарні нам правди ніхто не каже. Тому син вирішив — піде до кінця, — каже 48-річна Любов Римик із селища Перегінське Рожнятівського району Івано-Франківської області.

Її син 27-річний Ігор із дружиною Христиною, 23 роки, втратили новонароджену доньку. Пологи приймали в Перегінській лікарні в жовтні торік. Дитина народилася мертвою, за словами медиків. Наприкінці січня подружжя отримало результати судово-медичної експертизи. Там вказано, що дівчинка померла внаслідок закритої черепно-мозкової травми.

— Під час УЗД (ультразвукова діагностика. — ГПУ) в районі та області нам казали, що дитинка здорова. Лікарка, яка вела Христинку, наполягала, щоб народжувала в неї. Запевняла, усе буде чудово. Ми погодилися, — говорить Ігор Римик. — Я був у коридорі, коли в жінки почалися пологи. Раптом у родзалі зчинився рух, медсестри бігали з якимись препаратами. Потім вийшли лікарі і сказали, що дитинка мертва. Ми туди — дружину зашивають, санітарка миє підлогу. Донька лежала на столику. Христині її навіть не показали. Моя мама кричала: "Дитина ще тепла. Робіть щось, спасайте". Ніхто не реагував. Я викликав поліцію. Дружина розповіла, що лікарі падали їй на живіт — так витискали дитину. Потім перев'язали простирадлами і тягнули з обох боків, наче канат.

Наступного дня тіло немовляти забрали на експертизу.

— Туди поїхала і лікарка, яка приймала пологи. Вона знайома з експертом. Понаписували, що дитина народилася з вадами — мала пневмонію, проблеми з серцем, вузький прохід між легенями та трахеєю. Ми знову викликали поліцію. Наша лікарка не мала права там бути. Вилучили документи, тіло доньки віддали на незалежну експертизу в Калуш. Та показала — дівчинка була здорова, народилася живою, в легенях було повітря. Отримала травми під час пологів. Мала крововиливи у мозок, нирки, селезінку та печінку. Я з тими результатами пішов до лікарів. На них реагували скептично. Казали, ніяких витискань не було. Завдати таких травм в утробі матері неможливо. Пропонував їм, що заберу заяву, якщо розкажуть правду, — не захотіли.

Ігор та Христина одружилися 2014-го. Чоловік працює за кордоном вахтовим методом — місяць на роботі, місяць удома. Христина — викладач з гри на акордеоні в місцевій музичній школі. На дитину чекали три роки.

— Готувалися до народження первістка. Облаштували кімнату, купили речі, візочок. Навіть спеціальне мило й порошок. Тепер частину речей винесли на горище. В дитячу кімнату дружина досі зайти не може, — додає Ігор.

Новонароджену дівчинку намагалися реанімувати троє медиків, кажуть у лікарні. Свою провину в смерті немовляти заперечують.

— Офіційного висновку ми не отримували. За його результатами випадок розглядатиме незалежна обласна медична комісія, — каже заступник головного лікаря Володимир Любунь, 66 років. — Дитина розвивалася добре, але народилася мертвою. Що стало причиною, ми не знаємо. Особливих порушень з боку персоналу, який був на пологах, не зафіксували. Пологи проводили згідно з протоколом. Троє лікарів надавали допомогу матері й дитині. Ці медики і зараз працюють. Вони — гарні спеціалісти. Підстав для їхнього звільнення немає.

Зараз ви читаєте новину «Подружжя Римиків звинувачує лікарів у смерті первістка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути