четвер, 17 вересня 2020 07:51

"Почав із баби з дідом, хотів ще — сімох"

Автор: RATUSHA.IF.UA
  Слідчі працюють у приватному дворі в селі Бабче Богородчанського району на Івано-Франківщині. На землі лежить накритий ковдрою 72-річний господар. У вбивстві чоловіка підозрюють його 15-річного онука
Слідчі працюють у приватному дворі в селі Бабче Богородчанського району на Івано-Франківщині. На землі лежить накритий ковдрою 72-річний господар. У вбивстві чоловіка підозрюють його 15-річного онука

У селі Бабче Богородчанського району на Івано-Франківщині 15-річний Микола вбив свого 72-річного діда та порізав 69-річну бабу. До літньої кухні родичів із молотком і ножем увірвався близько третьої ранку 1 вересня. Про скоєне написав у своєму телеграм-каналі, а за годину — викликав поліцію.

"Почав із баби з дідом, ще — сім", — підписав фото підліток. Заявив, що йому було сумно жити. Вирішив убити сім'ю заради інтересу. Наступними начебто мали бути його батьки, брат і сестра, інші баба й дід по батьковій лінії. Потім збирався повіситися.

На тілі вбитого чоловіка експерти нарахували 35 хаотичних ножових поранень різної глибини. Його дружина у тяжкому стані перебуває в реанімації районної лікарні. Має проникаючі поранення грудної клітки, шиї.

Микола — найстарший із трьох дітей у родині. Його батьки трагедію не коментують. Заборонили це й іншим родичам. Сусіди відгукуються про сім'ю позитивно.

— Люди неконфліктні. Не п'ють, роботящі, — каже сусідка Ярослава Міськевич, 65 років. — Що з їхнім хлопцем случилося — ніхто не знає. Гарно вчився. Нікуди не йшов із компаніями, сидів удома.

Підтверджують слова сусідів і в школі. Кажуть, Микола був зразковим учнем. Цього року перейшов у дев'ятий клас.

— Математику любив. Спокійний. Зривався лиш, коли щось не встигав. Пояснював, що в нього все має бути ідеально, — говорить Ганна Іванчук, перша вчителька Миколи.

Хлопець не шкодує про свій вчинок, кажуть у поліції. Його мотиви встановлюють.

— Поводиться спокійно, адекватно, дає чіткі відповіді на запитання, — говорить Олександр Гречанюк із Богородчанського відділення поліції.

Поліцейські з'ясували, що Микола самостійно відшукував телеграм-канали та групи в соціальних мережах, що спрямовані на вбивства, насилля. Потім сам створив подібний канал.

Хлопця затримали. В ході слідства йому буде призначена психіатрична експертиза. Якщо визнають осудним — можуть ув'язнити на 15 років або довічно.

Описана трагедія — один із прикладів впливу "груп смерті", вважають у департаменті карного розшуку Нацполіції. В тому, що діти захоплюються такими, винні дорослі,— каже В'ячеслав Марков, декан факультету кіберполіції Харківського національного університету внутрішніх справ.

— Розповідаючи школярам про суїцидальні групи, дорослі лише підігрівають інтерес дітей до цього явища. Аби не нашкодити, такі лекції можуть проводити тільки люди зі спеціальною психолого-педагогічною освітою та підготовкою, — розповідає Марков.

У підлітків на етапі статевого дозрівання бувають психічні розлади. Батьки мають не пропустити цього моменту, говорить психіатр Олександр Іванов, 53 роки.

— Причин такого вчинку може бути безліч. Від дитячої психічної травми. Приміром, коли батько обіцяв надути кульки і не зробив. І до хвороб — фізична травма мозку, інфекційне враження, прихована форма епілепсії і так далі. Встановити це може лише експертиза, — розповідає Іванов. — У цьому випадку хлопець — зразковий учень. Але цікавився далеко не зразковими справами. Це типова характеристика соціопата, який не любить людей, має низьку самооцінку й намагається зробити щось таке, аби стати взірцем. Такі люди гарні речі обирають рідко. Частіше — йдуть на кримінал. Аби до цього не дійшло, батькам треба більше говорити зі своїми дітьми. Цікавитися їхніми інтересами, проблемами. Будувати довірливі ­стосунки.

На Миколу чекає суд.

— Покарання залежатиме від психічного стану хлопця. Можуть відправити на примусове лікування замість в'язниці, якщо визнають неосудним, — каже адвокат 46-річний Сергій Старенький.

Зараз ви читаєте новину «"Почав із баби з дідом, хотів ще — сімох"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути