пʼятниця, 17 серпня 2012 06:00

Півтора мільйона гривень відсудив Богдан Савицький в України

Автор: фото: Олександра ЛІСКОНОГ
  Богданові Савицькому із села Поточище Городенківського району Івано-Франківської області міліціонери переламали хребет. Зараз він інвалід першої групи. За ним доглядає співмешканка Тетяна
Богданові Савицькому із села Поточище Городенківського району Івано-Франківської області міліціонери переламали хребет. Зараз він інвалід першої групи. За ним доглядає співмешканка Тетяна

1,5 млн грн компенсації отримає 45-річний Богдан Савицький із села Поточище Городенківського району Івано-Франківщини за те, що міліціонери перебили йому хребта. Він виграв Європейський суд з прав людини.

Савицькі живуть на околиці села. За двором — поля, видніється автодорога на райцентр. На подвір'ї стоять три іржаві легковики — безколісні "запорожець" і "москвич" та зелений "запорожець-інвалідка" з колесами. Богдан сидить біля хати на інвалідному візку. Поруч порається батько Володимир.

— Недавно у мене знайшли рак, — розповідає 84-річний Володимир Савицький. — І ніхто не бере на операцію. А я ще не хочу вмирати. Маю увидіти, як Богдан почне ходити. Я часто бачу такий сон.

— І мені вже треба ноги замінити, — перебиває дружина 79-річна Ганна. Її оперували чотири рази. Ходить на костурах, однак сама обробляє понад гектар городу. — Бо від людей буде встид, що не кошено й не сапано. У селі так не можна.

Богдан — наймолодший син Савицьких. Старший Петро з родиною живе у Вінниці, середня Марія — в Івано-Франківську.

— Це все сталося 21 серпня 1998-го, — згадує Богдан. — Мені тоді був 31 рік. Була жінка Галя, сину Віталіку якраз 9 років стукнуло. Я робив слюсарем на молокозаводі. Після роботи зайшли з хлопцями у кафе "Дарина" біля заправки. Виходжу, а в мене велосипед украли. Пішов на заправку, хотів подзвонити Галі. Оператор почав кричати, що я йому заважаю, викликав міліцію.

— Ті приїхали скоро, — продовжує Богдан. — Окружили мене. Ззаді хтось б'є дубинкою по голові. Я вигнувся, щоб устати — тут удар у спину і я відключився. Отямився: лежу в кущах, мокрий, змерз, мацаю ноги — є, але я їх не чую. Закричав. Підійшли ті ж міліціонери. Вкинули у "бобіка", як п'яного. Повезли у лікарню. Два хребці були повністю розтрощені.

Богдан Савицький місяць лікувався. Став інвалідом першої групи. Дружина із сином його покинули. Коли вийшов з лікарні, написав заяву на міліціонерів. Справу порушили за чотири місяці.

— На очній ставці я впізнав усіх трьох міліціонерів, — продовжує. — У мене вилучили на експертизу сорочку, на якій були сліди побоїв. Але ніхто нічого не робив.

Савицький познайомився з Романом Котиком. У Городенці його називають народним адвокатом, хоч не має юридичної освіти. Захисник склав позов до районного суду, вимагав показати матеріали кримінальної справи Савицького.

— Районний суд відмовив, Апеляційний постановив показати справу, але у районі все одно її не давали, — згадує 49-річний Роман Котик. — Я добивався далі. Тоді мене почали звинувачувати у неповазі до суду, порушили справу проти мене за те, що називав суддів корупціонерами. За сім років ми дійшли до Європейського суду, але так і не побачили копії справи. Їх надіслали нам торік зі Страсбурга. Після того подали позов на компенсацію.

Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити Богдану Савицькому 154 тис. євро: 100 тис. євро — моральна компенсація, 51 тис. — матеріальна, 3 тис. — за послуги адвоката і 50 євро — за судові витрати. Представник України погодився з рішенням.

— Усі ці гроші сплатять із державного бюджету, — каже Назар Кульчицький, урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини. — За будь-якою версією подій правоохоронні органи були поблизу. Вони або безпосередньо були причетні до побиття, або мали б зупинити незаконні дії, якщо до цього причетні треті особи.

Рішення Європейського суду датоване 26 липня. Міністерство юстиції має право оскаржити його до 26 жовтня. Інакше рішення набуде чинності й Україна до 28 січня 2013 року муситиме виплатити Савицькому всю суму.

Богдан сподівається, що рішення Європейського суду не оскаржуватимуть. На отримані кошти планує зробити операцію — вставити штучні хребці. Вірить, що зможе ходити. Його підтримує співмешканка 44-річна Тетяна. Жінка півроку доглядає за Богданом.

Міліціонери, які били Савицького, на пенсії. Їх не каратимуть — минув 10-річний термін для порушення кримінальної справи за такий злочин.

— Чоловіка били не наші співробітники, — запевняє 40-річний Олег Яворський, заступник керівника Городенківського райвідділу міліції. — Там був ще один фігурант. Але його вину не вдалося довести.

Треба пройти всі суди України, щоб виграти Євросуд

49-річний Роман Котик із міста Городенка Івано-Франківської області не має юридичної освіти. Однак виграв у Європейському суді з прав людини три справи проти України. Він радить:

— уважно вивчіть тематику звернень до Євросуду — інформація є на сайті Міністерства юстиції України. Виграти можна, коли Україна порушила норми Міжнародної конвенції з прав людини. Це може бути невмотивований арешт, незаконний обшук, завдані каліцтва.

— ознайомтеся з рішеннями Євросуду, прийнятими проти України. Так визначите, чи підходить ваша справа.

— пройдіть усі судові інстанції в Україні. Це обов'язкова умова подання заяви до Євросуду.

— зверніться до адвоката, який грамотно складе позов

— оформіть усі документи згідно з вимогами регламенту, конвенції та протоколів Євросоюзую

 

Зараз ви читаєте новину «Півтора мільйона гривень відсудив Богдан Савицький в України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути