Ексклюзиви
вівторок, 11 липня 2017 07:55

Під'їзд будинку завалився від вибуху газової колонки

  Рятувальники розбирають завали будинку на проспекті Голосіївському, 70, у Києві. Спеціальна комісія вирішить, чи підлягає він відновленню
Рятувальники розбирають завали будинку на проспекті Голосіївському, 70, у Києві. Спеціальна комісія вирішить, чи підлягає він відновленню

— У цьому будинку я прожила 38 років. На старість лишилася на вулиці, — розповідає Наталія з триповерхівки №70 на столичному проспекті Голосіївському. — В той момент вийшла по продукти. Повертаюся, а з вікон — чорні хмари диму. Люди вискакують із під'їздів, стіни падають. Сусіди чули два сильні вибухи, потім — гуркіт стін.

Близько 14:00 8 липня в квартирі №9 на третьому поверсі будинку пролунав вибух. За попередньою версією, вибухнула несправна газова колонка. Обвалилося перекриття між другим і третім поверхами, зруйнувались 15 квартир. Почалася пожежа.

Постраждали шестеро людей. Тіло власника квартири №9 30-річного Костянтина Кудіна знайшли під завалами близько 20:00. Загинула його сусідка знизу 44-річна Оксана Гурова. Сиротами залишилися її сини 17-річний Тарас та Ілля, 13 років.

— Мені подзвонив онук. Кричав, що маму завалило. Я живу на Житомирщині, примчала за 2 години. Дочку побачила мертвою, коли з-під завалів діставали, — плаче 70-річна Зінаїда Петрівна. — За день до вибуху Оксана повернулася з моря. В понеділок мала вийти на роботу. Працювала вихователькою в садку. Коли вибухнуло, розвішувала стірку на балконі. Він обвалився і привалив її. Діти спаслися, бо були в комнаті. Тепер вони у мене. Тарас випустився з школи, в Іллі 12 липня буде день народження — 14 років.

У зруйнованому під'їзді жили 64 людини. Їм тимчасово надали кімнати в гуртожитку на вул. Оболонській, 34. Частина мешканців лишилися ночувати під будинком, бояться мародерів. Запевняють, проблем із газом досі не було.

— Газова служба вчасно перевіряє стан обладнання. Перед опалювальним сезоном і навесні. П'ять місяців тому міняли газові колонки, — розповідає Ігор, мешканець будинку.

Костянтина Кудіна називають відлюдником.

— У квартирі жив сам. Був якийсь дивний, знала його лише візуально. Двері нікому не відкривав, газова служба навіть колонку не могла поміняти в його квартирі, — розповідає місцева мешканка. Імені не називає. — Ні з ким не спілкувався. Батькові двері не відкривав. Він залазив до сина через сусідній балкон.

У поліції відкрили кримінальне провадження за фактом вибуху.

— Основна версія — вибух побутового газу, — каже Світлана Водолага з Державної служби з питань надзвичайних ситуацій. — Коли на місце трагедії приїхали рятувальники, пожежі не було. Дерев'яні балки загорілися пізніше. Від чого спалахнули — невідомо. Чи підлягає будинок відновленню, вирішить спеціальна комісія. Зруйновано всі комунікації, стінами пішла велика тріщина. Якби все сталося вночі, жертв було б більше.

Я спав, коли все посипалось

Вранці 6 липня обвалилися стіни двох кімнат гуртожитку Національного морського університету на вул. Старопортофранківській в Одесі. У помешканнях №5 та №6 було троє студентів. Отримали незначні травми.

— Я спав, коли все посипалось, — розповідає Євген із кімнати №7. — Скрізь пилюка, нічого не видно. Побігли на вулицю. Із п'ятої кімнати хлопці одразу вилізли. А в шостій одного привалило. Його не було хвилин 10, з-під завалів вибрався через іншу кімнату. Проліз у дирку.

Перший поверх університету здають в оренду. Там облаштовують нічний клуб.

— Строители проводили ремонтные работы в помещении на первом этаже, — розповідає помічник проректора університету Ігор Слободянюк. — За проектом та технічною документацією стіна не вважається несучою. Робітники її частково розібрали. Як побачили, що все рушиться — зупинилися.

Причини обвалу з'ясовує спеціальна комісія університету. Студентів відселили з гуртожитку.

Зараз ви читаєте новину «Під'їзд будинку завалився від вибуху газової колонки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути