четвер, 19 березня 2020 07:05

Підозрюваного в організації нападу на Катерину Гандзюк арештували

Автор: GRAMOFONA.COM
  Олексія Левіна називають одним із ключових фігурантів у справі вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк
Олексія Левіна називають одним із ключових фігурантів у справі вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк

16 березня в Україну із ­Болгарії повернули 42-річного ­Олексія ­Левіна. Він — підозрюваний в організації нападу на радницю міського голови Херсона, активістку 33-річну Катерину Гандзюк 31 липня 2018-го. Називають одним із ключових фігурантів ­справи.

— Ми впевнено рухаємось до того, аби поставити фінальну крапку в справі Катерини Гандзюк. Для нас це питання — принципове, — каже голова Служби безпеки України 45-річний Іван Баканов. — Екстрадиція підо­зрюваного прискорить розслідування вбивства.

Левін був під арештом у Болгарії від 27 січня. До того понад рік переховувався в Бургасі. Жив із дружиною в орендованій квартирі, відростив вуса, змінив ходу. Місцева поліція стежила за ним, відколи запідозрили в причетності до злочину. За відбитками пальців підтвердили особу втікача. Екстрадицію оскаржував. Мовляв, його переслідують із політичних мотивів. Проте 11 березня Бургаський апеляційний суд у Болгарії залишив чинним рішення окружного суду міста про видання Левіна Україні.

Чоловік запевняє, що не має жодного стосунку до злочину проти Катерини Гандзюк і доводитиме це в українському суді. Також звертатиметься до Європейського суду з прав людини з позовом проти Болгарії. Додав, що в Бургасі з дружиною були на лікуванні. Коли виїжджав із України, у поліцейських до нього не було жодних питань.

В Україні Левіна помістили до ізолятора тимчасового тримання. 17 березня підозрюваному мали обрати запобіжний захід у Шевченківському райсуді Києва.

Але вранці туди надійшла інформація про замінування. Всіх евакуювали із приміщення, вибухотехніки проводили перевірку. Близько 10:30 суд відновив роботу. Проте прокуратура змінила підслідність і клопотання подали в Печерський суд. Надвечір там винесли рішення — тримання під вартою без права на заставу до 2 квітня. Адвокат Ігор Мокін просив відпустити Левіна під нічний домашній арешт або особисте зобов'язання. Наголошував на необґрунтованості підозри і що його підзахисний після першого ув'язнення вирішив змінити своє життя та почав займатися волонтерством. Суд прохання відхилив.

На Катерину Гандзюк ­напали біля під'їзду її будинку 31 липня 2018 року.

Вилили літр сірчаної кислоти. Отримала хімічні опіки понад 30% тіла. Після трьох місяців у лікарні померла. Мотивом нападу на Катерину стала її боротьба з незаконною вирубкою лісів в області, розкраданням бюджетних коштів, за ­версією слідства.

Олексій Левін більше року значився у міжнародному розшуку.

Зараз ви читаєте новину «Підозрюваного в організації нападу на Катерину Гандзюк арештували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути