вівторок, 24 вересня 2013 00:00

Підірвали дачу голови Спілки письменників

Автор: Фото з архіву Віктора Баранова
  Двоповерхова дача голови Спілки письменників Віктора Баранова у селі Ровжі Вишгородського району Київської області згоріла за 15 хвилин. Господар у цей час був на Форумі видавців у Львові
Двоповерхова дача голови Спілки письменників Віктора Баранова у селі Ровжі Вишгородського району Київської області згоріла за 15 хвилин. Господар у цей час був на Форумі видавців у Львові

У селі Ровжі Вишгородського району Київщини ввечері 12 вересня підірвали дачу голови Спілки письменників 62-річного Віктора Баранова. Двоповерховий цегляний дім ущент вигорів за 15 хв.

— Я був на Форумі видавців у Львові, — згадує Віктор Федорович. — За чверть до одинадцятої вечора подзвонили сусіди. Сказали, що мій дім вибухнув і загорівся. В обід наступного дня я був на місці. Побачив купу будівельного сміття, повалені вибухом стіни, розкидану цеглу, згарище і комин. Пожежникам нічого було й гасити. У сусідів виноград і кілька дерев обпалило. Свої збитки підрахувати не можу. Майно ще має якусь вартість, а як оцінити бібліотеку на чотири тисячі книжок?

— Згоріли унікальне видання "Енеїди" Котляревського з ілюстраціями Базилевича, "Шевченкіана", твори світової літератури. Зотліли картини Андрія Антонюка, Валерія Франчука. Це безцінні речі. Я їх, на жаль, не страхував.

Когось підозрюєте?

— Я не вірив, що підрив — справа рук моїх ворогів. Але за кілька днів мені зателефонував чоловік, назвався "доброжелатєлєм": "Подрыв вашей дачи — это предупреждение. Пишите заявление, уйдите с должности председателя Национального союза писателей. Вы очень многим мешаете. Не уйдете — будет продолжение". Після дзвінка я звернувся до президента. Він доручив справу генеральному прокурору й міністру внутрішніх справ. Підозрюю, хто на мене тисне, але слідчі заборонили казати.

За що на вас тиснуть?

— За позицію в захисті майна. У Спілки письменників є будинки творчості на Південному узбережжі Криму, на вулиці Банковій у центрі Києва, в Ірпені. Мій попередник (народний депутат від фракції "Батьківщина" Володимир Яворівський. — "ГПУ") здав їх в оренду на невигідних умовах. Ялтинський і коктебельський будинки віддані на 49 років за мізерні гроші, а орендарі заробляють на них мільйони. Ірпінський і київський формально наші, та розпоряджаються ними ті, хто їх винайняв. Я почав переглядати угоди, доки ми нічого не втратили.

Їх хочуть відібрати?

— Так. Влада Ірпеня планує перейменувати наш будинок творчості на історико-культурний заповідник. Кажуть: "У Спілки є 10 гектарів землі з корпусами, а ви не даєте їм ради". Поширюють думку, начебто ми не можемо впоратися зі своїм майном. Класична рейдерська схема.

Об'єкти збиткові?

— Якби були збиткові — ми були б у боргах, не могли би платити за комунальні послуги, земельний податок. Але в нас немає заборгованостей. Кому є діло до того, як ми розпоряджаємося своїм майном?

Кого хочуть призначити на ваше місце?

— Не знаю. На посаді голови я дискомфорту не відчуваю. Письменники — люди амбітні, але претензій мені не висуває ніхто. Якби вони були — готували би позачерговий з'їзд, де мене усунули б.

Зараз ви читаєте новину «Підірвали дачу голови Спілки письменників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути