Ексклюзиви
четвер, 11 червня 2020 07:01

Олену Несвідоменко не пустили до вмираючого сина

Автор: ФОТО надане Тетяною Несвідоменко
  Сумчанин 4-річний Олексій Матківський був єдиною дитиною у батьків. Останнім часом часто хворів. Лікарі не могли поставити діагноз. У січні в Олексія виявили рак крові
Сумчанин 4-річний Олексій Матківський був єдиною дитиною у батьків. Останнім часом часто хворів. Лікарі не могли поставити діагноз. У січні в Олексія виявили рак крові

— Вою от боли. Не сплю по ночам, представляю, как Алешенька зовет маму, — 42-річна Тетяна Несвідоменко із Сум говорить про племінника 4-річного Олексія Матківського. 20 травня помер від раку крові.

Хлопчика із січня рятували в столичній лікарні Охматдит. 18 травня перевели в реанімацію. Мати 45-річна Олена Несвідоменко була поруч, але її пускали до сина лише двічі на день.

— Сестра просила лишити її з Льошиком. Бачила, що він слабкий. Їй відмовляли, пускали тільки в першій половині дня. Пробула з ним годину, — розповідає Тетяна. — Після обіду хотіла вдруге навідати сина. Лікарка не пустила. Мовляв, Лєна може занес­ти вірус. Виявляється, медики, які їздять в громадському транспорті, становлять меншу загрозу, ніж мати, яка три місяці не відходила від дитини.

Близько 23:00 стан Олексія став критичний.

— Льошик постійно кликав маму. Але Лєну не пускали. Після півночі його не стало, — говорить Тетяна.

Олексій — єдина дитина сумчан Олени Несвідоменко й Івана Матківського. За два місяці до хвороби сина переїхали в столицю.

— Сестра — діабетик, 27 років на інсуліні. Коли дізналася про вагітність, була на сьомому небі від щастя, — продовжує Тетяна. — Після смерті Льоші втратила сенс життя. Не лишаємо її одну, найняли психолога.

На час карантину в реанімації Охматдиту дозволяли бути одному з батьків, який перебував з дитиною в стаціонарі й дотримувався карантинних вимог.

— Уранці 19 травня жінка провідала сина. Казала, що о 16:00 виходила з лікарні. Існувала загроза занесення коронавірусу, їй роз'яснили про ризики, — кажуть в адміністрації Охмат­диту. — Жінка не наполягала, що хоче потрапити в реанімацію. Поставилася до застережень із розумінням. Заборони не було, лише рекомендація.

Міністерство охорони здоров'я дозволяє відвідувати пацієнтів у реанімаціях. Це прописано в наказі від червня 2016 року.

"Закриті реанімації — пережитки Радянського Союзу, з якими досі стикаються близькі пацієнтів. У деяких лікарнях пускають лише на короткий проміжок часу, в деяких — у встановлені години, десь беруть за це хабар. Маємо вкотре нагадати, що відвідувачі будь-якого віку мають право вільно перебувати поруч із пацієнтами у відділеннях інтенсивної терапії 24/7. Частково закритість пов'язана з неготовністю медичного персоналу до змін, частково — з необізнаністю пацієнтів", — пояснила у фейсбуку колишня міністр охорони здоров'я Уляна Супрун, 57 років.

Лікарі не можуть забороняти батькам відвідувати дітей у реанімації, каже голова громадської організації "Горизонталі" Анастасія Леухіна.

— Лікарям зручно зробити все зачиненим, як раніше. Коронавірус — лише прикриття, — говорить Анастасія. — В умовах пандемії у світі дійсно є обмеження щодо доступу в реанімації до дорослих. На дитячі це не поширюється.

У разі відмови батьки мають поскаржитися головному лікареві. Той зобов'язаний відреагувати протягом доби. Якщо ні — відправити копію звернення в Міністерство охорони здоров'я, уповноваженим президента з прав людини та дитини. Якщо черговий лікар не пускає до відділення, маєте право викликати поліцію і скласти протокол.

Зараз ви читаєте новину «Олену Несвідоменко не пустили до вмираючого сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути