Ексклюзиви
четвер, 29 листопада 2007 07:01

Олена Кладова взяла на виховання четверо дітей

Автор: фото з архіву Олени Кладової
  Родина Олени Кладової з райцентру Сніжне Донецької області на святкуванні річниці створення прийомної сім’ї 16 серпня 2007-го. Зверху — прийомні доньки 8-річна Тетяна Судакова (ліворуч) і Анжеліка Мокріщева, 6 років. У центрі — Олена разом із чоловіком Ро
Родина Олени Кладової з райцентру Сніжне Донецької області на святкуванні річниці створення прийомної сім’ї 16 серпня 2007-го. Зверху — прийомні доньки 8-річна Тетяна Судакова (ліворуч) і Анжеліка Мокріщева, 6 років. У центрі — Олена разом із чоловіком Ро

"Мама, ты такая хорошая. Почему ты папу убила? Помнишь, как домой милиция приходила?" — якось запитала в Олени Кладової її 6-річна прийомна донька Анжела.

— Доченька, это тебе приснилось. Я сама из милиции, — відповіла жінка.

32-річна Олена Кладова живе в райцентрі Сніжне Донецької області. У листопаді приїхала до Києва, в Міністерство у справах сім"ї, молоді та спорту. Скаржилася на мера Валентина Чепурного. За словами жінки, він не дозволяє створити дитячий будинок сімейного типу й узяти на виховання ще двох дітей.

— Ми з доньками приїдемо до президента, будемо голодувати доти, доки нам не дадуть дозволу, — запевняє Олена.

Вона з відзнакою закінчила Луганську академію внутрішніх справ. Працювала оперативником у райвідділі: займалася неповнолітніми, розшукувала зниклих дітей. Жила з чоловіком Олександром Дуднєвим. Він працював на шахті. Власних дітей не мали.

— Якось по телевізору дивилася передачу про одеський дитбудинок, — згадує жінка. — У кімнатах двоярусні залізні ліжка, діти малюють на шпалерах. Я аж зірвалась: "У мене не малювали б". Мама тільки посміялася. Мовляв, будуть свої — побачиш.

За кілька днів Олена з чоловіком пішли до місцевого дитячого будинку. Хотіли взяти на виховання двох дівчат.

— Анжелину сім"ю я знала, бо ж опером працювала, — розповідає Кладова. — Виходимо раз у рейд, а в їхній квартирі п"яне кодло. Заходжу й спотикаюсь об купу ганчірок. Раптом мотлох заворушився і зсередини виглянула дитина. Це була Анжела. Її мама на очах у доньки вбила батька.

Я страшна, товста й у мене четверо дітей

У жовтні 2005-го подружжя подало заяву на створення прийомної сім"ї. Хотіли узяти чотирьох дітей. Майже рік збирали різні довідки. Чиновники вимагали, щоб у кожної дитини було окреме приміщення. Олені довелося продати власного "опеля" й добудувати до хати ігрову кімнату, вітальню з великим телевізором, ванну й туалет.

Забрали дітей торік у серпні. А восени сім"я Олени розпалася.

— Діти дістались непрості, — пояснює жінка. — Аліна не розмовляла, Анжела кричала ночами, Таня завжди хотіла бути першою й кращою, в Насті болячками списана вся медична картка.

Олена розповідає, що наприкінці минулого року полаялася з мером Сніжного. Виконком міськради не дозволив їй створити дитячий будинок. Кажуть, через розлучення з чоловіком. Хату, де жінка живе з дітьми і 55-річною матір"ю, часто перевіряють комісії. З"ясовують успішність дітей у школі й поведінку в дитсадку. Дільничний написав у рапорті, що Кладова "грубая, скандальная, не выдержанная, с соседями ведет себя надменно и высокомерно."

Натомість сусіди підтримують жінку. "Лену знаем с детства. Это очень добрый и отзывчивый человек, заботливая мама, ее дети ни в чем не нуждаются", — написали в листі до редакції подружжя Харченків, Татарінових, Саніних із вул. Паризька Комуна.

Якось Кладова попросила мера віддати їй старі "жигулі" з автопарку міськвиконкому, бо важко чотирьох дітей возити у маршрутках.

— Він як закричить: "Ти ще й машину хочеш? Обійдешся. У кінці року я й дітей у тебе заберу", — згадує Олена.

Нині вона узяла в кредит новий автомобіль "Деу Ланос". Познайомилася з 27-річним донеччанином Родіоном Константиновим.

— Відпочивали з дітьми, коли отримала на мобільний есемеску: "Сонце, їдьмо на море", — говорить Олена. — Зрозуміла, що хтось помилився. Відповідаю: "Я страшна, товста й у мене четверо дітей". Так із ним і познайомилися. Мама Родіона виховала шістьох дітей.

У міській раді запевняють, що мер не має неприязні до Олени Кладової.

— Немає жодного конфлікту, — каже заступник міського голови Олена Петрухіна, 47 років. — Може, через півроку-рік ми дамо її прийомній сім"ї статус дитячого будинку сімейного типу. Однак його з державного бюджету треба буде забезпечити помешканням, машиною, меблями. Це коштує півтора мільйона гривень. А річний бюджет міста — 28 мільйонів.

Зараз ви читаєте новину «Олена Кладова взяла на виховання четверо дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути