пʼятниця, 20 січня 2012 06:30

Олексія Ходакова з міліції повезли до моргу

Автор: фото: Олена АДАМЕНКО
  Сумчанка Валентина Ходакова тримає портрет загиблого чоловіка Олексія
Сумчанка Валентина Ходакова тримає портрет загиблого чоловіка Олексія

— Убили міліціонери мого Льошу і все. Ні за що. Що робити далі — не знаю. Ховати чи добиватися ще одної експертизи, — плаче 36-річна Валентина Ходакова із Сум. 17 січня у Ковпаківському райвідділі міліції помер її чоловік 32-річний Олексій.

— Зранку Льоша відвіз мене на роботу, малих — у школу і садік. Сам вернувся додому. З другом у карти гуляли. Десь у час дня до нас приїхали два міліціонери. Попросили, щоб Льоша поїхав з ними у міліцію. Він так і зробив. В обід я йому дзвоню-дзвоню, а він трубки не бере. Я не знала, що таке. Телефоную своєму брату, його теж Льоша звати. Він теж дзвонив. Телефон ніхто не брав, а потім відповів якийсь чоловік: "Я слідчий. Приїжджайте в міліцію, бо Олексій помер. Заберіть його речі й машину". Брат усе мені передав. Я була в шоці.

— Валі стало дуже погано, ми викликали "скору", — згадує 28-річна Ольга Часніковська, колега Ходакової. — Їй щось укололи.

Першою до міліції поїхала невістка Валентини.

— Мене всередину не впустили, — розповідає Олена Марчук, 25 років. — Потім вийшла якась жінка з чоловіком, сказали, з прокуратури. "Льошу допитували по якомусь ДТП, де він був свідком. Він занервував, посинів, почав рвати. Міліціонери відкачували, але не помогло. Зараз він у морзі". Чого повезли на розтин без нашої згоди?  "Маємо право". Сказали, щоби приїхав мій чоловік Льоша, забрав речі й машину. Я пояснювала, що він не має прав і їздити не вміє, але вони настояли.

До відділку з'їхались інші родичі загиблого.

— Наші знайомі живуть біля міліції. Вони бачили, як на Льошиній машині їздив якийсь чоловік. Спочатку від відділку кудись поїхав, потім вернувся. Може, міліціонери замітали сліди? — припускає Олена Марчук. — Нам казали нові й нові версії. То, кажуть, Льошу викликали, бо підозрювали в убивстві. Потім — що його машина перевозила якийсь диван, на якому вбили чоловіка.

— У морг поїхав Льошин брат Ігор, — продовжує Валентина Ходакова. — Що він там побачив — жах. У Льоші на руках, шиї та на підборідді — страшні ссадіни, у роті кров запеклася. Дали довідку, що Льоша помер через гострий панкреатит та слабке серце. Хоча він ніколи не страждав ні на серцево-судинні захворювання, ні на панкреатит. Ні на що не скаржився, ні в якій лікарні ні з якими болячками на обліку не перебував. Ми питали в експерта за побої. Він відповів, що ті не могли спричинити смерть. Але я впевнена — мого чоловіка вбили міліціонери під час допиту. Я це доведу. Щоб винних покарали, а з Льоші зняли підозри.

Ходакови — місцеві. Валентина працює перукарем, чоловік робив людям ремонти. Жили у приватному будинку, виховували синів 9-річного Олександра і 4-річного Дмитра. З ними живе менший брат чоловіка 23-річний Ігор. Його виховував Олексій, бо батько їх покинув, а мати померла 10 років тому.

— Ми з Льошою разом 13 років, — плаче Валентина. — Були дуже дружною сім'єю. Жили, горя не знали. Коли у Сумах не було роботи, Льоша їздив у Москву. Старався, щоб усе було, купив для роботи буса. Проблем із законом ніколи не мав. Льошина покійна мама працювала в міліції, була підполковником.

— Я знав Льошу з дитинства, він мій найкращий друг, — розказує Андрій Гадюченко, 39 років. — Міліція каже, що він нєрвнічав, хотів утекти. Усе брехня. Треба знати Льошу. Він був дуже витриманим, ніколи не буянив, нікуди не ліз, завжди все рішав спокійно. Міліції не боявся. Тікати — не його правило.

У обласній міліції запевняють, що Ходакова запросили до райвідділу, бо він міг знати обставини вбивства місцевого жителя. На допиті він занервував, поводився неадекватно, кидався навтіки. Раптом йому стало зле, знепритомнів, помер до приїзду "швидкої" від серцевого нападу і гострого панкреатиту, який спричинив крововилив у підшлункову залозу.

За фактом загибелі Олексія міліціонери проводять службове розслідування. Його дружина 19 січня написала заяву до прокуратури. Просить зробити повторний, незалежний розтин.

Зараз ви читаєте новину «Олексія Ходакова з міліції повезли до моргу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути