четвер, 08 липня 2021 07:56

Олег Струнь 15 років ховався від поліції

— Я б тебе задушила. Ти ж забрав найдорожче. Я осліпла, моя дитина шістнадцятий рік лежить у землі. Ти не маєш права ходити по світу, — 52-річна Світлана Свист із села Петриків під Тернополем кричить на односельця 41-річного Олега Струня. 1 липня йому обирають запобіжний захід за злочин 15-річної давності.

Увечері 8 жовтня 2005-го податковий інспектор Олег Струнь налетів "Опелем Омегою" на гурт підлітків, які поверталися з дискотеки. Вбив 16-річну Наталію Гнатієвич та 17-річну Світлану Козлюк і втік. 15 років був у розшуку. 29 червня прийшов із повинною до поліції.

Петриків — село під Тернополем. Того вечора підлітки поверталися з міста. Наталія та Світлана йшли узбіччям зі знайомим. За ними з другом — Зоряна, сестра-близнючка Світлани.

— Пам'ятаю той виклик, — говорить 48-річний Сергій ­Крета з обласної поліції. — Дівчата не дійшли додому кількасот мет­рів. Водій мчав на великій швидкості, не гальмував. Збіглися люди. У темряві Світлану не одразу побачили. Авто протягнуло її 30 метрів. Наталії відірвало голову, та потрапила в салон машини, водій із нею і втік.

Наступного дня "Опеля" із закривавленим салоном знайшли в селі Велика Березовиця за 15 км від Петрикова. Слідчі встановили, що за кермом був Олег Струнь. Він втік у Росію, де на будівництві працював його батько.

— Діти загинули в суботу. У середу я поховала Наталію. А після того мені підкинули її голову. У спеку, а була — наче жива. Де її переховували, в морозильній камері? — розповідає Світлана Володимирівна. — Наступного дня я ховала дитину вдруге. Для голови зробили окрему маленьку домовину, розкопували могилу, кликали священника.

Світлана Козлюк навчалася в Тернопільському кооперативному коледжі, Наталія Гнатієвич — в 11‑му класі, планувала вступати на юридичний факультет. Була єдиною донькою в сім'ї.

Підлітки, які стали свідками, від шоку лікувалися у психоневрологічному диспансері.

— Мій син тоді йшов із дівчатами. Досі не може згадувати, — розповідає 63‑річний Роман Марховський. — Дві неділі лічили його від переляку.

Світлана з Наталією були подругами.

— Все кудись спішили — школа, уроки, виступи у церковному хорі, на дискотеку, — розповідав тоді батько Світлани Михайло Козлюк. — Перед трагедією Наталі приснився хрест із кров'ю, а Свєті — цвинтар, по якому вона ходила з подругою.

Того дня Струнь святкував день народження друга. Відзначали в дачному селищі за Петриковим. У розпал гулянки посварився з дівчиною. Та поїхала до Тернополя, він хотів її наздогнати. У ніч після аварії виїхав до Росії.

— Ми знали, що він у сусідній країні. Але справа все заминалася, — говорить Зоряна Кравець, сестра загиблої Світлани Козлюк. — Повернувся, бо сподівається — справу закриють за терміном давності.

— Рішення про притягнення до відповідальності має прийняти суд, — каже Оксана Соболь із Тернопільської окружної прокуратури. — Ми звернулися з клопотанням, аби його взяли під варту.

Олег не розповідає, де був і чим займався 15 років. Провину визнає, проти арешту не заперечує. Не дає коментарів і його ­адвокат Борис Шкільняк.

Зараз Струня підозрюють у порушенні правил дорожнього руху, в результаті чого загинули двоє людей. За це передбачено до 10 років в'язниці.

Тернопільський міськрайонний суд залишає Струня під вартою до 27 серпня.

— Термін давності не є пом'якшувальною обставиною. Це важкий злочин, хоч і вчинений із необережності. Підозрюваного можуть визнати винним в аварії, але звільнити від покарання, — говорить адвокат Сергій Старенький, 47 років.

Родичі потерпілих зможуть вимагати компенсації за моральну шкоду.

11‑річний школяр розбився на БМВ

2 липня в селі Рясне-Руське на Львівщині поховали 11‑річного Дениса. Напередодні розбився на БМВ. За кермо йому дозволили сісти п'яні батько 35‑річний Роман Гануляк і 23‑річний власник авто. Обидва дорослі сиділи позаду, отримали незначні травми.

— У селі сім'ї належать піцерія й магазин. Там батько з товаришем випивали. А потім посадили малого за руль, щоб віз їх. Самі позаду. Дитина не втримала керма. Проїхав метрів 150, — розповідає Олександра Стельмащук, родичка Гануляків.

Роман Гануляк — колишній працівник ДАІ. Капітан поліції. Шість років тому його затримали на хабарі в обласній Державтоінспекції і після цього звільнили, за словами односельців.

Його дружина Галина подаватиме на розлучення. Хоче, аби чоловіка покарали за загибель сина. Боїться, що скористається зв'язками й уникне відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «Олег Струнь 15 років ховався від поліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути