Ексклюзиви
субота, 24 травня 2008 07:06

Оксана Турейчук з Коломиї живе на даху будинку

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Оксана Турейчук сидить на даху свого будинку в райцентрі Коломия Івано-Франківської області. Іноді жінку змінюють мати й тітка
Оксана Турейчук сидить на даху свого будинку в райцентрі Коломия Івано-Франківської області. Іноді жінку змінюють мати й тітка

Другий тиждень 30-річна Оксана Турейчук із міста Коломия Івано-Франківської області не злазить із даху своєї хати. Боїться, що її знесе сусід.

— Я тут народилася, виросла, тут помер мій батько. Чому маю йти, бо комусь заманулося побудувати паркінг? — обурюється жінка. Вона приїхала з Росії, де навчається на дизайнера.

Будинок Городчуків стоїть неподалік центру міста. Помешкання на три сім"ї. Городчуки приватизували свою квартиру чотири роки тому. Торік їхні сусіди продали помешкання Василеві Пеца-Довбушу. За кілька місяців чоловік запропонував Оксані та її матері, 53-річній Ганні Городчук, продати житло. Обіцяв $60 тис.

— У нашій квартирі прописані мама, я і моя сестра з малолітнім сином, — каже Оксана. — Нам треба аналогічне житло. Зараз за 60 тисяч у Коломиї хати не купиш. Ми підшукали за 72. А сусіди: "Беріть те, що даємо, бо нічого не отримаєте". Будинок, мовляв, вони все одно знесуть.

За два роки за хатою Турейчук  звели 9-поверхівку.

— Пеца-Довбуш — співвласник фірми-забудовника, — додає. — Будинок стоїть під 85-м номером, як і наша стара хата. От він і хоче якнайшвидше її здихатися, щоб ніхто не причепився.

На першому поверсі 9-поверхівки планують облаштувати супермаркет, вище — квартири. На місці двору й старої хати Пеца-Довбуш хоче побудувати автостоянку. Минулого тижня до будинку під"їхав бульдозер. Зрізали дерева, викорчували кущі.

— Я злякалася, що руйнуватимуть хату, вилізла на дах, — згадує Турейчук. — Із мене сміялися. Сказали, як тільки злізу — хату звалять.

Сказали, як тільки злізу — хату звалять

Жінка з матір"ю сидять на даху по черзі. Іноді на зміну приходить сестра Ганни Городчук. Їсти приносять коломийці.

— Люди кажуть: Оксано, таке по всій Коломиї твориться, — бідкається жінка. — Будують під самим вікном, виживають із власних осель. Люди мовчать, бо бояться. А я не мовчатиму, бо це мій дім. Тепер мені навіть гроші не потрібні.

Згідно з офіційними документами 47-річний Василь Пеца-Довбуш реконструює стару хату.

— Це моя власність, — каже він. — Що робитиму з нею — то моя справа. А неадекватність окремих людей просто зашкалює.

Дозвіл на реконструкцію видав відділ архітектури міськради.

— Ця хата — одна з найгірших у Коломиї. Їй конче потрібна реконструкція, — пояснює заступник міського голови із земельних питань Роман Бортейчук, 38 років. — На знесення стін дозволу ніхто не давав. А якщо людина психічно неврівноважена і хоче решту життя провести на даху, то ми не вмішуватимемося.

17 травня дах будинку Городчуків розламали ломами чоловіки.

— Пеца-Довбуш нам так і сказав: я проводжу реконструкцію своєї частини, тому і зняв дах. Дочці пояснив: розберу дах, хата замокне й сама розпадеться, — розказує Ганна Городчук. — Питав: "Ну що, берете гроші?". Ми відмовилися. "Жаль мені вас, дівчата", — відповів, пообіцявши розтрощити свою частину будинку.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Турейчук з Коломиї живе на даху будинку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути