Ексклюзиви
пʼятниця, 29 січня 2010 07:52

Пограбували найбільшу в Тернополі ювелірну крамницю

Автор: фото: Жанна ПОПОВИЧ
  Євген Ковальов (ліворуч) та Юрій Гаврилов слухають вирок Тернопільського міжрайонного суду 16 грудня 2009 року
Євген Ковальов (ліворуч) та Юрій Гаврилов слухають вирок Тернопільського міжрайонного суду 16 грудня 2009 року

40-річний Юрій Гаврилов та Євген Ковальов, 23 роки, пограбували найбільшу в Тернополі ювелірну крамницю. Винесли 20 кг золотих виробів і виторг із каси.

— Але справжнього золота там не було, — жартує Гаврилов після оголошення вироку. — Лише турецький хлам і поддєлки.

Юрій і Євген родом із міста Нова Каховка на Херсонщині. Офіційно обидва неодружені. Однак у старшого є цивільна дружина й син. У серпні 2007-го разом з іще одним знайомим приїхали чорним "лексусом" до Тернополя. Винаймали двокімнатну квартиру на Східному масиві. Її власниці назвалися підприємцями, які купують будівельні крани та перепродують їх у Дніпропетровську та Херсоні. Насправді придивлялися до місцевих ювелірних крамниць.

Магазин "Золото" вважають найбільшим у Тернополі. Розташований за 200 м від обласної міліції в переобладнаній квартирі, службовий вхід із двору.

Спільники вивчили графік роботи ювелірки, розташування вітрин, камер спостереження. Юрій змайстрував півметрові ножиці для різання товстого металу, приготував спеціальні інструменти. Євген виготовив електричний блок, який вимикає сигналізацію. Зламати її вдалося з п"ятої спроби.

У ніч на 3 жовтня 2007-го залізли до крамниці. Гаврилов відігнув металеву обшивку дверей, розітнув її ножицями. Сейфи з коштовностями розрізав автогеном. Працював півгодини. Співучасники чатували надворі. Потім пошкоджені двері заклеїли скотчем та зафарбували. Охорона помітила злам не одразу.

Магазин розташований за 200 метрів від обласної міліції

Забрали коштовностей на 5 млн грн і 115 тис. грн готівки. Машиною виїхали з міста. Частину золота Юрій спакував у чорні пакети "Босс" і закопав у полі. Решту продав у місті Краматорськ на Донеччині. Отримані гроші поділили.

Гаврилова заарештували за два тижні, коли збував перекупнику чергову частину прикрас. В орендованій квартирі знайшли пістолет і патрони. Затримали й Ковальова.

— Здали нас, — говорить Юрій згодом.

Слідчі не змогли з"ясувати ім"я третього спільника. Так само як і довести причетність затриманих до інших злочинів. Того року в Україні пограбували 20 ювелірних крамниць.

Гаврилов та Ковальов сиділи у Тернопільському слідчому ізоляторі. Перед судом попросили матеріали справи для ознайомлення. За законом мають право на це. Юрій спустив в унітаз камери 226 сторінок справи. Замість них підшив до матеріалів копії ухвал про арешт, обвинувальні висновки, фотокопії матеріалів та чистий папір.

Вирок у суді зачитували два дні. Гаврилов і Кловальов ходили на засідання у білих сорочках. Кепкували із судді.

Гаврилов дістав дев"ять років в"язниці, Ковальов — вісім. Вони повернули власникам ювелірної крамниці 4,7 млн грн.

Юрій двічі сидів за крадіжки. Його підозрювали у вбивстві двох підприємців, але не довели провину.

Зараз ви читаєте новину «Пограбували найбільшу в Тернополі ювелірну крамницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути