Ексклюзиви
четвер, 23 січня 2020 07:40

Обвинуваченого у справі Гандзюк арештували на півтора місяця

Автор: FACEBOOK.COM/DNKHERSON
  Силовики провели 35 обшуків на Херсонщині. Оголосили дев’ять підозр чоловікам, яких підозрюють у причетності до злочинної організації. Вони залякували місцевих громадських активістів, аби ті припиняли свою діяльність, за версією слідства
Силовики провели 35 обшуків на Херсонщині. Оголосили дев’ять підозр чоловікам, яких підозрюють у причетності до злочинної організації. Вони залякували місцевих громадських активістів, аби ті припиняли свою діяльність, за версією слідства

Печерський районний суд Києва на 45 діб ареш­тував херсонця Ігоря Павловського. Він — колишній помічник народного депутата. Слідство вважає, що створив та очолив злочинну організацію, яка викрадала, залякувала, била місцевих громадських активістів, аби ті припиняли свою діяльність.

Павловського затримали 20 січня в Херсоні під час спец­операції. У центрі міста та на виїздах стояли військові БТРи і поліцейські машини. Загалом прокуратура, СБУ, поліція й військові провели 35 обшуків по всій області, вилучили понад 1,1 млн грн, зброю та оголосили дев'ять підозр.

Нині Ігорю Павловському і членам його угруповання інкримінують два епізоди, що сталися в квітні-травні 2018-го. Перший — це підпал автомобілів двох херсонських активістів. Другий — масові заворушення на території Олешківської районної ради. Також Павловського звинувачують у незаконному зберіганні зброї — під час обшуку вилучили пістолет Макарова.

Ігор Павловський є фігурантом справи про вбивство радниці міського голови ­Херсона, активістки 33-річної Катерини Гандзюк.

Мотивом нападу на Катерину стала її боротьба з незаконною вирубкою лісів в області, розкраданням бюджетних коштів, за версією слідства. 31 ­липня 2018 року на неї вилили літр сірчаної кислоти. Отримала хімічні опіки понад 30 відсотків тіла. Після трьох місяців у лікарні померла.

За умисне вбивство затримали й засудили п'ятеро виконавців. Отримали від трьох до шести років в'язниці. Ігоря Павловського спершу вважали організатором-посередником. Згодом він пішов на угоду зі слідством. Йому пом'якшили обвинувачення та після шести місяців тримання у СІЗО змінили запобіжний захід на домашній арешт. Досудове розслідування завершили та передали на розгляд Приморського суду Одеси. Однак Павловський на засідання не з'являвся нібито через поганий стан здоров'я.

Захист Павловського вважає, що проти нього чинять репресії.

— Павловський став інвалідом у СІЗО. Зараз без милиць не може пересуватися. Крім того, багато років хворіє. Під час затримання і перевезення в Київ переніс мікроінсульт, — каже один із адвокатів. — Протягом шести місяців його не викликали і не допитували. Так само, як і після затримання. Щодо зброї, яку вилучили, навіть не намагалися встановити, кому вона належить. Мій клієнт з'являвся на судові засідання, якщо дозволяло здоров'я. Нікуди не виїжджав. Тримання під вартою — невиправданий запобіжний захід.

Арешт Павловського поки ніяк не впливає на рух у справі Катерини Гандзюк, каже адвокат Масі Найєм, 35 років.

— Його затримали за іншою підозрою в другій справі. Рух у справі Каті Гандзюк може початися, лише коли знайдуть якісь додаткові докази. Можливо, навіть у рамках цього нового слідства, — пояснює Найєм. — Щодо покарання інших можливо причетних — голови обласної ради Владислава Мангера (проходив у справі як один із замовників, 16 липня торік Генпрокуратура призупинила досудове розслідування проти нього. — ГПУ) і ексзаступника голови Херсонської облдержадміністрації Євгена Рищука — поки взагалі не йдеться. Немає підстав.

Зараз ви читаєте новину «Обвинуваченого у справі Гандзюк арештували на півтора місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути