вівторок, 02 жовтня 2012 00:00

"Ніхто в МВС не хоче брати на себе відповідальності". Москаль пояснив, чому не впіймали вбивцю з "Каравану"

Автор: фото: НАТАЛІЯ ЧУБЕНКО
  Геннадій Москаль: ”Якби зараз зібрався мітинг опозиції, нагнали б ”Беркута”, внутрішніх військ, лупили б кийками. А впіймати вбивцю — не здатні”
Геннадій Москаль: ”Якби зараз зібрався мітинг опозиції, нагнали б ”Беркута”, внутрішніх військ, лупили б кийками. А впіймати вбивцю — не здатні”

У київському торговельному центрі "Караван" на Оболоні 26 вересня чоловік застрелив трьох охоронців і тяжко поранив одного. Вбивство записали відеокамери стеження. Запис потрапив на телебачення. Міліція закликає людей повідомляти, якщо впізнали злочинця.

— Це не дасть ніякого результату, — переконаний колишній заступник міністра внутрішніх справ, народний депутат Геннадій Москаль, 61 рік. — Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив, що ім'я вбивці відоме і триває його активний розшук. Але ж то брехня. Якби це було відомо і той чоловік становить небезпеку для суспільства, чому його прізвище з ім'ям досі не названі? Їх мали б одразу оприлюднити для орієнтування по всій країні, разом із фото.

Яка найбільша помилка міліції?

— Ніхто в МВС не хоче брати на себе відповідальності. Справа щодо розкриття найрезонанснішого на сьогодні злочину перебуває в Оболонському райвідділі міліції. Але ж це не рівень тамтешніх оперативників. А Головне управління МВС не бере справи під свій контроль, як мало би бути. Є фото вбивці, відео — все, що треба. І ніхто нічого не знає. Через безалаберність правоохоронних органів вбивця вже міг залишити територію країни.

У суботу я був у селищі Арбузинка Миколаївської області. Проводили там зустріч. Були багато міліціонерів. Питаю: "Чого ви, хлопці, прийшли? Чого не шукаєте злочинця з "Каравану"? Ану покажіть мені фото". Вони й кажуть: "Якого злочинця з "Каравану"?" Вони навіть не знають про нього. Не мають жодного орієнтування, жодного фото. Розслідування мусять проводити по всій території України, а не лише на Оболоні. Треба вести подвірний, поквартирний обхід.

Є якісь зачіпки?

— Міліція дозволила злити запис. При тому є два відео — те, яке потрапило на телебачення, і те, що в інтернет. На ролику з телебачення зник один епізод, де злочинець пред'являє якесь посвідчення. Охоронці кілька секунд його роздивлялися і лишили на столі. Після вбивства він повернувся і забрав його з кімнати. Чому той епізод вилучили?

Яка ймовірність того, що вбивця походить із середовища правоохоронців?

— На місці знайшли відбитки пальців — в картотеці міліціонерів їх нема. Зброю перевірили в Центральній кулегільзотеці — нема. Тоді треба подивитися на інші структури, може, секретні, працівники яких ходять зі зброєю. Є організації, що ведуть зовнішнє спостереження, зокрема зі Служби безпеки. Це може бути хтось із суміжних служб. Бо діяв він професійно, мав кобуру, показував посвідчення.

Очевидно, одне з двох. Або цілковитий непрофесіоналізм міліції. Або керівництво МВС справді знає вбивцю, але до виборів не хоче здіймати скандалу.

Це може бути професійний кілер чи член банди?

— Хіба кілер крастиме флешку в супермаркеті? Маячня.

Чи правильно було звертатися по допомогу до людей?

— Помилка. 90 відсотків "наводок" від громадян — це жарти або зведення рахунків зі своїми кривдниками. При тому що на кожен виклик міліції треба реагувати.

Правоохоронці мусять обійти всі квартири в країні. Я питаю знайомих міліціонерів: збирали начальників обласних управлінь МВС? Ні. У регіони теж ніхто не виїжджав. А мусили направити бригади в кожне місто. І людей розпитувати. Хтось би щось сказав, бо люди знають своїх — це син такого-то, чи живе там-то.

Що потрібно робити зараз?

— Екстрено провести засідання керівників управлінь МВС усіх областей. Дати їм нормальне орієнтування. Організувати план перехоплення, почати опитувати людей, проводити брифінги для журналістів, повідомляти новини. Міліцію ж зараз найбільше фінансують — закупили нове обладнання, всіх поробили генералами. Хай доводять свою професійність. Якби зараз зібрався мітинг опозиції, нагнали б "Беркута", внутрішніх військ, лупили б кийками. А впіймати вбивцю — не здатні.

Зараз ви читаєте новину «"Ніхто в МВС не хоче брати на себе відповідальності". Москаль пояснив, чому не впіймали вбивцю з "Каравану"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути