пʼятниця, 27 серпня 2021 06:11

"Не міг помилитися, в повітрі був Богом"

Триває слідство у справі про авіакатастрофу в селі Шепарівці Коломийського району на Івано-Франківщині. Там 28 липня на двоповерховий будинок упав спортивний літак "WT-10 Адвантік". Загинули пілот 60-річний Ігор Табанюк і троє пасажирів зі США — 20-річні Амром Фромовіц, Лазер Брілл і Герші Вайц. Навчалися в Ізраїлі.

Пілот Ігор Табанюк виконував складну фігуру, заборонену для виконання в літаках такого типу, повідомили в попередньому звіті Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів із цивільними повітряними суднами.

— Пілот виконував фігуру "бочка" — обертався навколо своєї осі. Нахил літака перевищував 60 градусів. Це заборонений маневр для такого повітряного судна, — кажуть експерти.

Додають, що погода була сприятлива для польотів. Двигун працював до зіт­кнення, про це свідчать пошкодження лопатей гвинта. Пілот на здоров'я не скаржився. Проте пасажири не були застебнуті плечовими ременями, що є порушенням.

Попередній звіт не містить аналізу й висновків про причини катастрофи. Їх детально опишуть у заключному.

— Один із кращих льотчиків у світі пішов на небо. Він не міг помилитися, в повітрі був Богом. За кілька днів до того свідчив про погрози, назвав імена. На випадок, якщо з ним щось станеться, — каже подруга загиблого Марія Берлінська.

Ігор Табанюк мав 40-річний стаж пілота. Народився в Узбекистані, закінчив Чернігівське вище авіаційне училище. Був військовим льотчиком в Україні, Угорщині й Азербайджані. 1992-го переїхав у Коломию й залишився там служити.

2010-го з однодумцями створив невеликий аеродром у райцентрі. Проводив заняття для пілотів-початківців. Катастрофу могли підлаштувати, припускають рідні Табанюка. Останнім часом йому погрожували й хотіли відібрати летовище, кажуть.

Зараз ви читаєте новину «"Не міг помилитися, в повітрі був Богом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути