четвер, 08 жовтня 2020 07:31

Назвали замовника вбивства Катерини Гандзюк

Убивство громадської активістки Катерини Гандзюк замовив голова Херсонської обласної ради 50-річний Владислав ­Мангер. Про це заявив підозрюваний у справі Ігор Павловський під час засідання в Приморському суді Одеси 1 жовтня.

Також розповів, що він і донька отримували погрози від чиновника. Тому 17 грудня 2019-го надав суду неправдиві свідчення про непричетність до вбивства Гандзюк Мангера й колишнього помічника депутата 43-річного Олексія Левіна.

Павловського допитають ще раз.

"Відповідне клопотання подали адвокати родини Гандзюк. Після цього захист Мангера й Левіна пробували влаштувати майстер-клас: "Як не допустити свідчень Павловського за тиждень у суді". Зрозумівши, що це не виходить — запропонували спершу дослідити матеріали, але не сказали, які саме. А також провести допит Павловського та трьох його спільників на одному засіданні", — пишуть учасники фейсбук-спільноти "Хто замовив Катю Гандзюк?"

Свідчення Павловського — сильний аргумент для сторони обвинувачення. За викривальні свідчення може отримати пом'якшувальні обставини або ж часткове звільнення від відповідальності, каже адвокат Сергій Старенький, 46 років.

— Те, що Павловський раніше не давав свідчень, а зараз заговорив — можливо, боїться за життя. Отримав гарантії захисту, в які повірив. У перспективі ці свідчення матимуть доказовий характер щодо Мангера і будуть сильним аргументом для сторони обвинувачення, — говорить Старенький. — Але тут існує один ризик — обмови Мангера. Аби не вийшло так, що з метою уникнення жорсткого покарання людина говорила те, що потрібно. Суд при винесенні вироку має опиратися на інші докази винуватості Мангера, окрім свідчень Павловського.

Адвокат вважає, що захист Мангера намагатиметься затягнути процес, аби Павловський не свідчив. Останнього — охоронятимуть. А в майбутньому, можливо, він отримає нове прізвище, місце проживання, змінить зовнішність. Це передбачає програма захисту свідків від 2012 року.

Українську активістку, помічницю міського голови Херсона 33-річну Катерину Гандзюк облили кислотою неподалік дому 31 липня 2018-го. Померла за три місяці в лікарні. П'ятеро обвинувачених у виконанні злочину визнали провину й уклали угоду зі слідством, суд виніс їм вироки.

За посередництво у злочині затримали колишнього помічника народного депутата Ігоря Павловського. Він пішов на угоду зі слідством і обвинувачується в приховуванні злочину. Замовниками називають Владислава Мангера й Олексія Левіна.

27 квітня Служба безпеки України повідомила про завершення досудового розслідування. Справу передали до суду.

Зараз ви читаєте новину «Назвали замовника вбивства Катерини Гандзюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути