пʼятниця, 04 травня 2018 07:35

Нардепу Мустафі Найєму зламали щелепу в центрі Києва

Увечері 30 квітня у центрі Києва побили народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" 36-річного Мустафу ­Найєма. Їхав "Хондою Акорд" повз Бессарабський ринок. Його підрізав джип "Мерседес Гелендваґен". Депутат зупинився, зробив водію зауваження. У відповідь той викликав товаришів на БМВ. Після суперечки один із них ударив Найєма в обличчя. Депутата забрали в лікарню, діагностували перелом щелепи і струс мозку.

Поліція оголосила план "Перехоплення". Затримали трьох підозрюваних. Один — громадянин України, двоє з Російської Федерації, за національністю — чеченці.

— Це — 19-річний Ахмед Абубакарович Саітов і 21-річні Магомед-Саліх Аргуєвич Саітов і Умал Русланович Тімербілатов, — каже радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, 39 років.

Четвертий підозрюваний — 28-річний Магомед-Амін Саітов, один із засновників української компанії "Бум-бокс Промоушнс", що представляє інтереси боксерів. Його оголосили в розшук.

— Він був головним, завдавав ударів. Уже ­вилетів до Баку, — говорить ­Найєм. — Цікаво, що його БМВ не було в орієнтуванні операції "Перехоплення". При тому, що "Мерседес" знайшли. БМВ оголосили в розшук із запізненням. Чому — не знаю.

Мустафу Найєма прооперували. Зараз приймає знеболювальні.

— Я не хотів влаштовувати бійку на проїжджій частині в центрі міста, — продовжує Найєм. — Але промовчати, проїхати, лайнутися під носа й проковтнути чергове приниження вважаю неприйнятним. Закон — на нашому боці. Цей процес має бути відкритим. Я в порядку. Говорити, читати й посміхатися поки що боляче, але це — тимчасово.

Користувачі соціальних мереж звернули увагу, що в номерах обох автомобілів нападників є число 95. Це — номер Чечні як регіону Російської Федерації.

"Число 95 — це знак належності до кримінально-політичного клану, номерний код путінської Чечні, відданої під владу Рамзана Кадирова, — написав у "Фейсбуці" журналіст 46-річний Айдер Муждабаєв. — 95 в автономерах вихідців із російського Кавказу — це все одно, як людина в мундирі ФСБ (Федеральна служба безпеки РФ. — ГПУ) на Хрещатику. Їхня присутність — пряма загроза безпеці держави й кожного з нас. Служба безпеки України і Міністерство внутрішніх справ мають вжити термінових заходів і розповісти суспільству, що всі люди, марковані "кадирівцями", перебувають у спецслужб у розробці. Що по кожному з'ясовують, як він у період війни потрапив в Україну, як часто їздить у РФ, які має там зв'язки. Види на проживання таких людей слід переглянути. Якщо в них є українські паспорти, їхню справжність треба перевірити. Про відбитки пальців потенційних диверсантів із кодом 95 навіть не кажу".

Минулих вихідних було скоєно кілька нападів на журналістів і громадських активістів.

27 квітня в "Шевроле" журналіста 45-річного Віталія Кукси вибухнула граната. Він загинув. У машині був із 24-річним Андрієм Сіроштаном — нареченим доньки. Його забрали до лікарні.

"Між чоловіками виникла суперечка. Поки що неможливо з'ясувати, хто взяв гранату і хто висмикнув запобіжник. Граната розірвалася в руках Віталія", — написав у соц­мережі журналіст 41-річний Юрій Бутусов.

Родичі Віталія Кукси заперечують версію про сімейний конфлікт і загибель з необережності.

Він працював у кількох вітчизняних виданнях. Був мобілізований, служив у АТО зв'язківцем. Очолював управління із зв'язків з громадськістю у Держспецзв'язку. Розумівся на вибухівці.

Перелом ноги й обох рук, струс мозку і забій м'яких тканин отримав 52-річний Олег Філіпас із Кременчука Полтавської області 29 квітня.

Очолює місцевий осередок "Руху нових сил Міхеіла Саакашвілі", організовував мітинги проти нинішнього президента. Три чоловіки в балаклавах вдерлися до будинку тещі Філіпаса.

— Відчувалася професійна підготовка. Мовчки завдавали точкових ударів. Мали з собою дубинку, молоток, газовий балончик. Жодних погроз чи натяків, — каже Олег Філіпас.

1 травня в Одесі гумовою кулею вистрілили в шию 23-річному Сергію Стерненку. Він — громадський активіст, колишній лідер місцевого осередку "Правого сектора".

— Відчув поштовх між потилицею і шиєю. Розвернувся й побачив чоловіка в темному, — розповідає Стерненко. — Він одразу почав тікати, я — за ним. Періодично обертався й цілився в мене. Потім вистрілив у свідка, не влучив. Я наздогнав його й поклав на землю. Доки лежав — він намагався знищити свій мобільний і сім-картку. В поліції кажуть, що нападників було двоє.

Затриманий — 39-річний Абзал Баймукашев. Виходець із Казахстану, має українське громадянство. Відбував покарання за розбійний напад і незаконне зберігання зброї.

Зараз ви читаєте новину «Нардепу Мустафі Найєму зламали щелепу в центрі Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути