четвер, 04 червня 2020 07:51

"На брата вирішили все повісити і зробити крайнім"

Автор: FACEBOOK.COM/АНДРІЙ ХАЄЦЬКИЙ
  Поета Андрія Хаєцького тиждень тримали у слідчому ізоляторі. Підозрюють у недотриманні правил протипожежної безпеки в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. Там у грудні торік у вогні загинули 16 людей
Поета Андрія Хаєцького тиждень тримали у слідчому ізоляторі. Підозрюють у недотриманні правил протипожежної безпеки в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. Там у грудні торік у вогні загинули 16 людей

— Не можу прийти до тями. Найбільше болить, що плачуть мої рідні. Але далі — суд, будемо розбиратися, — каже одесит 32-річний Андрій Хаєцький. Раніше працював в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесі, де 4 грудня торік сталася пожежа. Тоді загинули 16 людей — студенти й викладачі. Хаєцький був заступником директора закладу з адміністративно-господарської роботи. На час трагедії минуло два тижні, як він звільнився.

21 травня Андрієві Хаєцькому оголосили підозру в недотриманні правил протипожежної безпеки. Наступного дня арештували без права на заставу. 28 травня апеляційний суд Одещини відпустив Хаєцького на поруки.

— 22 мая стал черным днем для нашей семьи. Мы были шокированы, что Андрея арестовали, — розповідає сестра 38-річна Марія Хаєцька. — У нього проблеми з серцем. Кілька років тому переніс операцію із заміни клапана. Йому потрібен постійний нагляд лікаря. Брат має пожиттєву інвалідність третьої групи, але це нікого не цікавило. Сказали, що Андрій переховувався від слідства. Це — неправда. Після звільнення з коледжу він лікувався, був на реабілітації за кордоном. Повернувшись, влаштувався на роботу в Центр патріотичного виховання. Ні про які виклики не знав.

Андрій Хаєцький — поет, громадський діяч, створив проект вуличної поезії "Прямая речь", член ради з питань культури та мистецтва при голові Одеської облдержадміністрації.

На початку травня Андрій поїхав до Вінниці підтримати подругу, в якої померла мати. Через карантин не міг повернутися. В цей час до його матері прийшла поліція з повісткою.

— Як тільки Андрій приїхав, з адвокатом пішов до слідчого. Наступного дня — у суд. Додому вже не вернувся, — продовжує Марія. — Для нас це був удар. Переважно — від несправедливості. Люди, які працювали на посаді Андрія до і після нього, у справі лише свідки. На брата вирішили все повісити і зробити крайнім.

Андрія Хаєцького єдиного із п'ятьох підозрюваних тримали в СІЗО.

— Андрей может получить самую жестокую меру наказания среди всех, кого хотят привлечь к ответственности, — каже 30-річний Юрія Дяченко, товариш Андрія. — Відповідальну за правила протипожежної безпеки завгоспа Тетяну Хомич і директорку коледжу Любов Кочергу звинувачують у службовій недбалості. Їх відправили під домашній арешт.

— Завідувачка відділення економіки і права, в кабінеті якої загорівся електроприлад, також під домашнім арештом, — продовжує Юрій. — Андрію ж загрожує до восьми років тюрми. При тому, що на момент пожежі на його посаді вже працювала Світлана Соловей. Вона проходить як свідок. У справі не згадується пожежний інспектор, який 2017-го дав висновок, що будівля відповідає нормам протипожежної безпеки. Того ж року від директора коледжу був лист до Міністерства освіти з приводу закупівлі протипожежної системи та ремонту в будівлі. Лист перенаправили в облдержадміністрацію. На цьому все.

У прокуратурі кажуть, що обвинувачення посилається на акт про готовність коледжу до навчального року. Андрій разом з іншими підписав його, ще коли був на посаді заступника директора з адміністративно-господарської роботи.

— В акті зазначено, що все нормально. Там немає порушень, які в подальшому виявили експерти, — говорить Юлія Тарасюк з прокуратури Одеської області.

Адвокат Юлія Токаєва передала слідчим посадову інструкцію Хаєцького з коледжу. Там вказано, що він не є відповідальним за стан протипожежної безпеки в закладі.

Людина відповідає за певний напрямок на роботі винятково на підставі документа. Це має бути розпорядження чи наказ директора з підписами сторін, каже адвокат 46-річний Сергій Старенький.

— Якщо людину призначають відповідати за протипожежну безпеку, вона по акту має прийняти все від попереднього відповідального. І так само має передати наступнику при звільненні, — говорить Старенький. — Наступник може виявити недоліки й не підписати акта. Керівник закладу зобов'язаний їх усунути. Якщо розпорядження про призначення відповідального не було, а документ оформлений заднім числом, то справа в суді розвалиться.

Зараз ви читаєте новину «"На брата вирішили все повісити і зробити крайнім"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути