Ексклюзиви
вівторок, 06 серпня 2019 07:50

"Мого сина били і морили голодом"

Автор: ФОТО з сімейного архіву Прокопенків
  Киянин Костянтин Прокопенко разом із 6-річним сином Романом проживають у заміському ­будинку під Києвом. Мати хлопця хоче забрати його до Німеччини
Киянин Костянтин Прокопенко разом із 6-річним сином Романом проживають у заміському ­будинку під Києвом. Мати хлопця хоче забрати його до Німеччини

Київський апеляційний суд учетверте переніс засідання у справі киянина 35-річного Костянтина Прокопенка. Його колишня дружина Олена Янке, 34 роки, хоче позбавити чоловіка батьківства на їхнього сина 6-річного Романа. Засідання перенесли, оскільки жінка вкотре не з'явилася. Надала через адвоката довідку, що в неї зламана нога.

Уперше жінка позбавила Костянтина батьківства 2016-го без його відома і вивезла дитину в Німеччину. Чоловік рішення оскаржив і чотири місяці тому повернув сина.

— Я навіть не підозрював, що юридично — вже не тато для своєї дитини. І продовжував брати активну участь у житті Роми, — каже Костянтин. — Про все це я дізнався наприкінці грудня 2017 року, коли дружина переїхала до Німеччини. У лютому 2018-го через Подільський районний суд міста Києва домігся визнання заочного рішення про позбавлення мене батьківських прав неправомірним і недійсним, — розповідає Костянтин.

Я ці суди виграю. На одному із засідань моя колишня дружина навіть зізналася в підробці документів і обмані. Ці свідчення потім лягли в основу кримінальної справи на главу Служби у справах дітей Подільського району міста Києва, яка допомагала моїй колишній дружині й підробляла документи.

Суд у місті Кельн виніс рішення про те, що ди­тина має бути повернена в Україну. Але Олена Янке відмовляється його виконувати.

— Колишня дружина приїхала в Україну й подала апеляцію з вимогою позбавити мене батьківських прав. Їй плювати на її зізнання. В телефонній розмові сказала, що про все вже домовилася і відбере в мене сина, — говорить чоловік. — Їй здається все одно, що з сином відбувається, аби лиш мені відомстити.

Відколи Ромка у мене, з мамою бачився разів сім. Від останньої зустрічі відмовився, просив її більше не приходити. Боїться повертатися до мами. Каже, що над ним там знущалися. І Олена, і її новий чоловік Александер Янке, мого сина били, морили голодом. Коли я його забирав, він не знав німецької мови, незважаючи на те, що більше року жив у Німеччині. Рома навіть російською вже погано говорив. Не знав алфавіт. Не вмів рахувати. Вживав нецензурні слова. На момент повернення в Україну важив усього 20 кілограмів при зрості 122 сантиметри. У нього було підірване здоров'я. Після повного обстеження в Україні він уже переніс дві операції. Не можу втратити сина, знаючи, що щастя йому не буде.

Костянтин розповідає, що за його пересуванням містом стежать. ­Боїться, що дитину можуть викрасти.

Роман щасливий із татом, кажуть знайомі родини.

— Я бачив Ромку, коли він приїхав і зараз. Він змінився. Став радісний і щасливий, і це найголовніше, — каже товариш родини, 40-річний В'ячеслав Узелков. — Дитина не повинна страждати в цій ситуації. Мама, яка каже, що над усе любить сина, має дозволити йому бути щасливим.

— Олена зажди була дуже амбіційна, до людей ставилася без поваги. Готова йти до свого будь-якою ціною, якщо захоче. Для всіх їхнє одруження стало несподіванкою, бо з Костею абсолютно різні, — говорить знайома Світлана Арефнія. — Спочатку й шлюб був нормальний. А з появою Ромки почалися безкінечні сварки. Олена хотіла постійно більшого і чогось вимагала.

— Після розлучення Костя квартиру їй купив. Дитину навідував. Вона брала гроші, нормально спілкувалася, з дитиною дозволяла бачитися. Подумати ніхто не міг, що затіяла таку аферу з позбавленням батьківства. І зараз вона не права дитини відстоює, а свої. Бо звикла жити заради себе. Як психолог скажу точно, дитина залякана, при слові мама тремтіти починає. Зіграти чи придумати, що над ним вчиняли насилля — в 6 років неможливо. Дитина правду каже.

Олена Янке має ще доньку 2-річну Христину від другого шлюбу. Дитина зараз перебуває в Німеччині.

Жінка та її адвокат від коментарів відмовляються. Лише каже, що безмежно любить сина і буде боротися за нього. Всі звинувачення відкидає.

— Фінансово Костя мені ніколи не допомагав. Дитина жила зі мною. Це написано в рішенні суду, яке ще при розлученні видали на законних підставах, — говорить Олена.

Наступне судове засідання призначили на 24 вересня.

У справі є докази кримінальних порушень

Рішення суду буде на користь Костянтина Прокопенка. Оскільки в справі є докази кримінальних правопорушень.

— Якщо чоловік помічає стеження, це потрібно фіксувати й неодмінно звернутися в поліцію, надати прикмети автомобілів і людей, — каже адвокат Антон Зубков, 43 роки. — Якщо готується викрадення дитини — потрібно унеможливити вивіз її за кордон. Я б рекомендував звернутися чоловікові у прикордонну службу з відповідною заявою, щоб дитину внесли в реєстр на заборону виїзду.

Зараз ви читаєте новину «"Мого сина били і морили голодом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути