пʼятниця, 17 вересня 2010 00:44

Михайло Стадник помер після допиту в міліції

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Львів’янка Наталія Стадник сидить поряд із портретом загиблого сина Михайла. На його тілі експерти нарахували 51 забій
Львів’янка Наталія Стадник сидить поряд із портретом загиблого сина Михайла. На його тілі експерти нарахували 51 забій

"Ну, оштрафуйте, напишіть протокол, подайте до суду. Але нащо забивати? І через що — бо зайшов у відкритий підвал?" — плаче львів"янка Наталія Стадник, 55 років. 26 липня помер її син 31-річний Михайло. Напередодні його затримали міліціонери. Підозрювали у крадіжках із підвалів багатоповерхівок.

Михайло з дружиною Вірою та сином 6-річним Олегом мешкав в однокімнатці на вул. Володимира Великого, 59.

— Міша підпрацьовував майстром, — говорить його дружина 29-річна Віра Стадник. Вона зі свекрухою працює на Краківському ринку. — Ремонти робив. У неділю трохи випив. Пішов до сусіда позичити ножовку. Потім спустився у підвал. Там щось голосно робив. Сусіди подумали, що злодій, приперли двері й визвали міліцію.

За 5 хв. приїхали правоохоронці. Михайла вивели з підвалу. Він тримав пилку і кілька порожніх банок з-під майонезу.

— Руки заламали, наділи наручники і повели до машини. Міша просив відпустити його, бо вдома маленька дитина. Сусіди те бачили. Упізнали його, заступилися. Але міліція не слухала, — продовжує Віра.

Стадника повезли до Франківського райвідділку. В ізоляторі протримали 10 год. Наступного дня в супроводі двох охоронців доправляли до пункту міліції на вул. Городоцькій. На вул. Героїв УПА, 73 Михайло знепритомнів.

— У цьому місці саме працювали відеокамери одного із банків. Син упав перед камерами. Ні дальше, ні ближче. Але зображення розмите, наче хтось спеціально не хотів, аби були видні деталі, — говорить мати Наталія Сергіївна. — Викликали "швидку".

Міша просив відпустити його, бо вдома маленька дитина


По обіді родичам повідомили, що Михайло помер у міській лікарні N8. Судмедексперт налічив 51 забій на тілі загиблого.

— Були сліди від електрошоку на грудях та руках, сліди удушення на шиї, забій на п"ятці. Але в міліції знаходять виправдання кожному синякові. На ногах — бо його в "швидку" заносили за одяг, на голові — бо впав і вдарився, на грудях — бо робили штучне дихання. Лише синяк на п"ятці пояснити не можуть, — розказує 42-річний Олег Мицик, правозахисник Стадників. — Я знаю, як б"ють у міліції. Смугасті синці нижче колін, синя п"ятка — це сліди дубінок і палиць. А били, бо хотіли повісити на купу нерозкритих крадіжок із підвалів, що чиняться в місті. Михайло підходив: худий, невисокий, любив випити.

— Ніхто його до машини не ніс, — згадує 34-річна Анна Закопець, медсестра Львівської станції медичної допомоги. Вона виїжджала на виклик до Стадника. — Він сам зайшов у авто. Ми його обстежили. На голові з правої сторони була гематома, з носа йшла кров. Тиск підвищений. Дали ліки, вкололи заспокійливе. По дорозі хлопець із нами говорив, трохи його судомило, можливо, від гематоми. Синців на тілі не бачили, бо під одяг не заглядали.

Деталі загибелі Михайла з"ясовує обласна прокуратура. Слідчі проводять додаткове медично-судове дослідження. У прокуратурі й міліції коментувати пригоду відмовляються.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Стадник помер після допиту в міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути