Ексклюзиви
пʼятниця, 14 вересня 2007 07:06

Медики захворіли на туберкульоз у моргу

— Наш морг не відповідає жодним санітарним нормам, — скаржиться 47-річний судмедексперт Олег Майборода з Миколаївського обласного бюро судово-медичних експертиз. — На 12 квадратних метрах працюють шість експертів, тут же ми переодягаємося та їмо. Після розтину ніде навіть помитися, бо немає душової.

Майборода працює в морзі 24-й рік. У січні цього року під час чергового медобстеження в нього виявили туберкульоз. Склали акт, що захворів унаслідок своєї професійної діяльності.

— Туберкульоз заробив не я один, — пояснює Олег. — Окрім мене, захворіли ще чотири санітари, два медрегістратори й три лікарі. Один із них, 35-річний Анатолій Решетніков, має тяжку форму.

Майборода першим довів, що захворів через роботу. Після цього всі хворі написали скарги до керівних інстанцій. У поганих умовах праці звинувачують начальника бюро Владислава Колеснікова.

— Нас не забезпечують необхідним спецодягом, а той, що маємо, мусимо прати в себе вдома, — пишуть у скаргах. — У приміщенні моргу немає вентиляції — стоїть трупний сморід. Гаряча, а часто й холодна вода відсутня. Каналізація практично не функціонує.

Медики обурюються, що понад третину приміщення орендує приватна фірма "Медлег", яка зареєстрована на тещу начальника бюро. "Медлег" також розтинає трупи, але за гроші. Приміщення, де раніше працював молодший персонал, Колесніков віддав фірмі-виробнику вінків і трун. Експертам залишилося одне тісне приміщення. У ньому вони не можуть нормально заповнювати документацію. До того ж, за їхніми словами, більш як рік у морзі не працює відділ судово-хімічних експертиз.

Ставка санітара в Миколаївському морзі становить 520 грн, медичного регістратора — 600, судмедексперта — 700.

— Ще 1997-го за комерційну діяльність на базі державного бюро проти Колеснікова порушили кримінальну справу, — каже адвокат судмедекспертів Світлана Спасенко. — Його звинуватили в шахрайстві й легалізації коштів, отриманих незаконним шляхом. Однак частина моргу досі в оренді й порушення тривають.

П"ять років тому обласне управління охорони здоров"я виділило під морг інше приміщення — на вул. Потемкінській, 138. Воно більше, проте зведене ще у XVIII ст. Там досі триває капітальний ремонт.

Начальник бюро не визнає своєї провини у хворобі підлеглих.

— Шість із десяти хворих — алкоголіки, — запевняє Владислав Леонідович. — Моя провина лише в тому, що я їх тримав на роботі. На туберкульоз вони захворіли за останні 10–12 років, і лише Майборода довів, що це через його роботу. Скоро ми переселимося в нове приміщення.

Зараз ви читаєте новину «Медики захворіли на туберкульоз у моргу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути