пʼятниця, 02 листопада 2012 07:15

"Мазурок допустить помилку"

Автор: фото надане Олегом Назаровим
  Криміналіст Олег Назаров: ”Якби Ярослав Мазурок думав про самогубство, вчинив би його відразу або за кілька днів після трагедії”
Криміналіст Олег Назаров: ”Якби Ярослав Мазурок думав про самогубство, вчинив би його відразу або за кілька днів після трагедії”

26 жовтня минув місяць, як 38-річний киянин Ярослав Мазурок розстріляв у столичному торговельно-розважальному центрі "Караван" чотирьох охоронців. Його досі розшукують. Головний експерт відділу криміналістичних досліджень Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Одеському обласному управлінні міліції 34-річний Олег Назаров аналізує поведінку Мазурка.

— Є два типи злочинців — досвідчені і ті, які скоїли злочин уперше. Досвідчені діють за шаблонами. Криміналістам легко передбачити їхню поведінку. Злочинець-новачок менш прогнозований. Він не має готової схеми. Його мозок продукує різні ідеї. Може діяти за планом, який побачив у кіно, прочитав у детективному романі чи газеті.

Ситуація активізувала всі ресурси Ярослава. Якщо він артистичний, може повністю перевтілитися. Але все неприродне, що він собі насаджує, не має внутрішнього узгодження. Його сутність проявиться, він усе одно допустить помилку.

Адвокат Мазурка каже, що він був дуже замкнений. Як це вплине на його поведінку?

— Ярослав зосереджений на собі, має підвищений рівень самоконтролю. Щоб підтримувати зв'язок із зовнішнім світом, йому достатньо контактів з однією людиною чи двома. Він весь час невпевнений: "Зайду купити хліба, а продавщиця мене впізнає". Ярослав нервує. Його мучать докори сумління, бо загинули люди. Він постійно думає за вбитих охоронців, про те, чи не варто здатися. Мазурок має систему цінностей звичайного чоловіка — захищати слабкого, піклуватися про родину, допомагати батькам. Зараз у його душі йде запекла боротьба добра та зла. І від тієї боротьби залежать його подальші дії.

Він може вчинити самогубство?

— Позбавити себе життя — це вольовий акт, який потребує мобілізації. Слабохарактерні руки на себе не накладають. Самогубство чинить людина, яка не може пристосуватися до навколишнього світу, відчуває психологічний біль. Якби Мазурок думав про самогубство, убив би себе відразу або за кілька днів після трагедії. Він цього не зробив.

Зараз ви читаєте новину «"Мазурок допустить помилку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути