пʼятниця, 07 вересня 2012 07:15

Машина сестри народного депутата вбила людину

Увечері 1 вересня неподалік міста Умань на Черкащині джип "Мерседес Бенц" протаранив "Деу Нексія". Загинув водій останньої автівки черкасець 25-річний Дмитро Гуртовий. Троє його пасажирів травмовані. "Мерседес" належить Дарії Яценко, сестрі народного депутата Антона Яценка. Він обирався від Блоку Юлії Тимошенко, а потім перейшов до "Регіонів". За кермом був киянин Сергій Гавриленко.

З батьками Дмитра Гуртового зустрічаємось у середу в сквері поблизу пам'ятника Василю Симоненку в Черкасах. Вони поховали сина 3 вересня у селі Боровиця Чигиринського району.

— Я поїду в Умань і на всіх дільницях проситиму людей не голосувати за Антона Яценка, — каже 50-річна Лідія Гуртова. Вона у чорних сукні та хустці. — Йому депутатство настільки дороге, що він спаплюжив добре ім'я нашого сина.

Дмитро працював у Державній пенітенціарній службі. Наглядав за тими, хто відбував умовний термін покарання. У суботу разом із нареченою Мариною Босенко, друзями 27-річним Сергієм П'ятаком та 26-річною Катериною Буц повертався з екскурсії дендропарком "Софіївка". На виїзді з Умані заїхав на заправку "Лукойл". Розвернувся у бік Черкас. На виїзді в нього в'їхав джип "мерседес". Від удару Дмитро помер. Марина — в реанімації в Умані. Катерина й Сергій лікуються вдома, у них незначні ушкодження.

Після аварії з'явилася інформація, що "мерседес" належить Яценку, і він був за кермом. Нардеп цю інформацію спростував.

— Ні мене, ні моєї сестри там не було, — каже Яценко. — Це брудна провокація. Я майже напевно знаю, що водій "нексії" був п'яний. Цю інформацію розповів начальник Уманської ДАІ.

— Не знаю, ким треба бути, щоб на всю Україну таке заявити, — говорить Лідія Анатоліївна. — Результатів експертизи ще нема, хоча мені сказали, що вона буде такою, як накажуть. Діма не п'є і не курить. За шість років водійського стажу не має жодного зауваження. Працює на відповідальній посаді.

— Працював, — поправляє батько.

Мати починає плакати.

— Увечері ми приїхали із села. Набрали номер Діми, а якийсь чоловік відповідає, що син попав у аварію й у важкому стані в реанімації. Ми полетіли туди. Там дізналися, що його не стало. В Умані до нас підійшов співробітник ДАІ. Сказав, що на них іде величезний тиск, змушують переписувати справу. Свідки казали, що з правого боку від водія вийшов чоловік із борідкою і депутатським значком Верховної Ради. Потім він сів у другий "мерседес" і поїхав. "Швидку" не викликав. Тиск іде страшенний, щоб люди відмовлялися від свідчень. Бояться, що Яценка не виберуть депутатом і постраждає імідж Партії регіонів, — каже Лідія Анатоліївна.

— В Умані до мене підходили адвокати Яценка, — розповідає Микола Іванович. — Знали, що я втратив сина, але не посоромилися запитати, хто буде відшкодовувати ремонт їхнього "мерседеса".

Дмитро Гуртовий і Марина Босенко планували побратися наступного року. З моменту аварії дівчина непритомна. Їй зробили трепанацію черепа, щоб видалити гематоми. Біля неї чергує батько. Зустрічаємося з ним біля лікарні. Він іде в аптеку по ліки.

— З таким списком ходжу щодня, — каже Василь Босенко, 48 років. Одягнений у світлу теніску та джинси, невисокого зросту. Помітно хвилюється. — В дочки після трепанації дірка в голові розміром із кулак, набряк мозку.

Марина живе в Черкасах із батьками. Позаторік закінчила Харківський юридичний університет. Працює старшим інспектором Соснівського районного підрозділу кримінально-виконавчої інспекції. Наприкінці серпня здобула титул "Перша віце-міс пенітенціарної служби Черкащини".

— Марина зідзвонювалася з мамою перед виїздом. Купила мені уманського лимонаду, бо пива я не п'ю. Вони пляшки поставили в салон, щоб у багажнику скло не побилося.

Василю Босенку дозволили подивитися запис відеокамер на автозаправці, біля якої сталася аварія.

— Я не вигороджую Діму, він порушив, — каже Василь Миколайович. — На камері це видно. Але в нього була помєха зліва. Між заїздом і виїздом із заправки стало два КамАЗи. Видно, що Діма виїжджає і їде на розворот. У цей час летять два джипи. Коли передніми колесами він стає на роздільну смугу, один із джипів його вдаряє. Я ходив дивитися — тормозного шляху немає. Джип виносить його на зустрічну смугу і тягне. Потім джип вивертає на роздільну смугу і впирається в землю. Дівчині, що сиділа позаду водія, затисло ноги, у хлопця, який був поруч із нею, зламана рука. Марину сильно ударило в голову. Лікарі кажуть, якби череп тріснув, мозок постраждав би менше. У Діми були зламані ребра, тріснула тазова кістка, лопнув мочовик.

Допомогу в лікуванні батькам Марини ніхто не пропонував. Гроші збирають друзі, родичі та колеги.

Киянин Сергій П'ятак лікується вдома.

— Я спав на задньому сидінні, — згадує він. — Відчув удар, від якого затерпло в роті, потемніло в очах. Кинувся витягати Катю. Біля нас зупинилося безліч машин. Діма й Марина були непритомні. Із "мерседеса" вийшов високий чоловік, під метр 90, у жовтій футболці. За ним — висока жінка. Винесли з "мерседеса" й поклали на траву дівчинку. Питаю в них: "Що сталося?". Кажуть: ви неправильно розверталися, а ми вас ударили. Доки не прибула "швидка", номери ніхто не знімав. Депутата Антона Яценка я не бачив. Потім приїхали двоє чоловіків: один у темно-горіховому костюмі, інший — у темно-синьому зі значком депутата. Однак жоден із них на Яценка не схожий.

На автозаправці "Лукойл" у середу, 5 вересня, про ДТП говорять неохоче. За словами працівників, очевидців серед них немає. Відео вилучила прокуратура. На місці аварії валяється скло та уламок "нексії".

Зараз ви читаєте новину «Машина сестри народного депутата вбила людину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути