середа, 11 березня 2009 17:06

Максим Ястремський украв 11 мільйонів доларів

Автор: фото з родинного архіву Ястремських
  Максим Ястремський (ліворуч) із батьками Тамарою Анатоліївною та Леонідом Степановичем. За крадіжку грошей із банківських рахунків турецький суд посадив Максима на 30 років
Максим Ястремський (ліворуч) із батьками Тамарою Анатоліївною та Леонідом Степановичем. За крадіжку грошей із банківських рахунків турецький суд посадив Максима на 30 років

26-річного харків"янина Максима Ястремського окружний суд турецького міста Анталія засудив до 30 років ув"язнення. Чоловік крав гроші з рахунків клієнтів турецьких банків.

Максима затримали 26 липня 2007-го на дискотеці курортного містечка Кемер на узбережжі Середземного моря. Тамтешня газета "Сабах" писала, що під час обшуку в чоловіка та його друга Максима Турчака поліція вилучила два підробних паспорти та два ноутбуки. У них зберігалася інформація про 5 тис. власників кредитних карток із США та країн Євросоюзу. Ястремський, він же хакер Максик, через Інтернет зламував кредитні картки і переводив гроші на свої рахунки в 13 країнах світу. У такий спосіб він нібито вкрав $11 млн. Під час слідства міністерство юстиції США добивалося екстрадиції Ястремського до Америки, щоб судити його за своїми законами.

— Для нас арешт був як грім серед ясного неба! Ніхто не міг сказати, за що арештували сина. Говорили, що Максима підозрювали у зв"язках із терористами "Аль-Каїди" та в причетності до теракту в Америці 11 вересня 2001-го. Начебто американські спецслужби полювали за ним шість років. Слідство тривало два роки. Увесь час ми сподівалися, що цей кошмар скінчиться. У голові не вкладається, як у такому могли звинуватити нашого сина, — розводить руками батько Максима, підприємець Леонід Ястремський, 54 роки. — Яка "Аль-Каїда"?! Синові тоді було 19, він був студентом.

Максим жив із матір"ю та батьком у 9-поверхівці в Салтівському житловому масиві в Харкові. Закінчив місцевий авіаційний інститут. Спеціаліст із комп"ютерних технологій. Батько Леонід Степанович має свою фірму, що займається комп"ютерними мережами. Мати Тамара Анатоліївна — викладач англійської мови.

— Він гарно вчився і в школі, і в інституті. Йому до червоного диплома не вистачило кількох балів, — каже Тамара Анатоліївна. — Але Максим не хакер. Він такий непосидючий, що в житті не зміг би того вивчити й розгадати. Я ж його знаю. Йому би швидше щось зробити й бігти кудись.

До червоного диплома Максимові не вистачило кількох балів

Батьки не знають, звідки в комп"ютері сина з"явилися дані про номери та коди кредитних карток. Ястремські припускають, що то міг бути комп"ютер синового товариша — громадянина Ізраїлю Максима Турчака. Його також затримали. Та згодом відпустили — за Турчака вступилися представники його країни.

Суд Анталії визнав Максима Ястремського винним у крадіжках із 12 банків Туреччини. За кожен епізод дали по 2,5 року ув"язнення. Всього 30 років.

— Це надто жорстоке звинувачення. Ми подали апеляцію. Та нам сказали, що, за турецькими законами, апеляція може чекати розгляду і десять років! — каже Леонід Ястремський. — Звернулися до українського омбудсмена Ніни Карпачової з проханням посприяти, щоб апеляцію розглянули швидше. Ще хочемо, щоб Максим відбував покарання в Україні. Тим більше, що в нього проблеми зі здоров"ям. Він нічого не їсть, схуд. У нього хворе серце. А там жахливі умови. Максим двічі намагався накласти на себе руки. Ми з Тамарою по черзі туди їздимо. Та хіба ж налітаєшся до Туреччини? Боюся, що він не витримає.

Зараз ви читаєте новину «Максим Ястремський украв 11 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути