неділя, 27 січня 2013 11:34

Людмила Микитіна 13 років вимагає компенсації за загиблу онуку

25 грудня Ворошиловський райсуд Донецька ухвалив рішення стягнути з корпорації "Індустріальний союз Донбасу" 200 млн грн на користь донеччанки Людмили Микитіної. 13 років тому джип корпорації скалічив її єдину доньку 34-річну Наталію і задавив єдину онучку 5-річну Марію.

— Уже раз пять суд принимал решения в нашу пользу, но мы не получили и копейки, — розповідає Людмила Микитіна, 64 роки. — Все эти решения — формальные. Их специально выносят с нарушением процессуальных норм, чтобы Апелляционный суд отменял их и дело отправили на новое рассмотрение. Эта схема работает в интересах "ИСД" и дает возможность издеваться над нашей семьей бесконечно долго.

17 травня 2000 року водій корпорації Михайло Юрко заїжджав броньованим "Лексусом LX470" до арки будинку №26 на просп. Театральному. Кількатонний джип здавав заднім ходом. На голову Марії наїхав колесом. Наталія отямилася, коли над нею крутився кардан.

Міліціонери порушили кримінальну справу. На лікування Наталії корпорація виділила 4,6 тис. грн, на поминальний обід по Марії — 16 тис. грн. Водія суд амністував.

Після аварії Людмила Микитіна створила правозахисну організацію, що захищає родичів загиблих у ДТП. Вимагає з "ІСД" компенсацію. У день ухвалення рішення викликала до суду міліцію, вимагала задокументувати акт фальсифікації суддею Ганною Прудніковою.

— Судья вынесла решение наедине с собой на первом же заседании. Без меня и без ответчика, — додає Людмила Григорівна.

Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" вкотре оскаржила рішення райсуду. Пояснює, що компенсація не має перевищувати 100 тис. грн.

— Закон не встановлює меж компенсацій, якщо ідеться про втрату близької людини. Родичі самі вирішують, яку суму вимагати, — каже адвокат Сергій Салов. За його захистом мати і троє дітей загиблої донеччанки Світлани Зайцевої отримали найбільшу в історії України компенсацію — 2 млн грн. Світлана померла від туберкульозу, яким захворіла у в'язниці. Туди потрапила за скоєне іншими людьми вбивство. За розпорядженням тодішнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко гроші виплатили з державного бюджету.

Найбільшу суму компенсації український суд визначив для сімферопольця Сергія Коваленка. Зобов'язав міжнародну корпорацію "Вольво" виплатити йому $53 млн. Коваленко мав машину цієї марки, 1998 року потрапив в аварію. Через те, що у "найбезпечнішого автомобіля світу" не спрацювали подушки безпеки, став інвалідом, утратив бізнес. Апеляційний суд скасував рішення, і 2007-го Коваленко підписав мирову угоду з "Вольво". Яку суму отримав, не сказав.

Паралізований пасажир отримав 11 мільйонів фунтів

У квітні торік 22-річний британець отримав найбільшу в історії країни компенсацію — 11,15 млн фунтів, понад 141 млн грн. Він був пасажиром в авто, водій якого в'їхав у стіну. Залишився паралізованим на все життя. Компенсацію виплачуватиме водій.

Южно-Сахалінський міський суд Росії зобов'язав водія 56-річного Олександра Павленка виплатити 1 млн руб. — 265 тис. грн — матері 21-річного хлопця. Він задавив її сина, вилетівши під час обгону на узбіччя. Аварія сталася 16 березня торік. Павленко оскаржив вирок, проте його не змінили.

У більшості штатів США штрафи за загибель у ДТП сягають від $1 тис. до $15-20 тис., хоча в окремих штатах бувають і $300 тис. Залежить від того, вбивство було з необережності, через водіння у стані сп'яніння чи навмисним.

 

Зараз ви читаєте новину «Людмила Микитіна 13 років вимагає компенсації за загиблу онуку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути