четвер, 05 серпня 2021 06:25

Літак упав на житловий будинок

Автор: ua-reporter.com
  Ігор Табанюк 40 років працював у авіації. Регулярно літав і навчав пілотів-початківців. Його поховали поряд із сином, який теж розбився під час польоту 2013-го
Ігор Табанюк 40 років працював у авіації. Регулярно літав і навчав пілотів-початківців. Його поховали поряд із сином, який теж розбився під час польоту 2013-го

— Відпочивали на річці. Літак тричі пролетів над нами низько. Дістали телефони, аби його зняти. Та на четвертий раз він упав і вибухнув, — розповідає 21-річна Віта Баланик із села Шепарівка Коломийського району на Івано-Франківщині.

28 липня на двоповерховий будинок там упав спортивний літак "WT-10 Адвантік". Загинули пілот 60-річний Ігор Табанюк та троє пасажирів із США — 20-річні Амром Фромовіц, Лазер Брілл і Герші Вайц. Навчалися в Ізраїлі. В Україну приїхали відпочити.

— Є інформація, що баки машини були заповнені паливом. Тому сталася інтенсивна пожежа, — говорить керівник служби із надзвичайних ситуацій Івано-Франківщини Володимир Чернецький, 48 років. — Літак ущент знищений. Залишилися тільки двигун і тіла.

Будинок належав місцевому Валерію Помагаєву, 67 років. Жив із родинами дітей та онуками — всього дев'ятеро людей. На момент падіння у хаті була старша донька господаря Ольга Корчева з двома дітьми. Встигли вийти надвір.

— Літак спершу зачепив крилом дах. Мої почули гуркіт і вибігли. Потім був удар у будинок. І зразу пламя взорвалося. Все почало горіти, — розповідає Валерій Помагаєв. — Лишилися без нічого. Ні документів, ні грошей. Навіть одягу немає. Нам кажуть із міста, що дадуть 100 тисяч гривень. А на що їх вистачить? У цей дім життя вклав. Зосталися на згарищі.

Родина звертатиметься до місцевої влади та у суди, щоб отримати гроші на відновлення дому та згорілих документів.

Ігор Табанюк мав 40-річний стаж пілота. Народився в Узбекистані, закінчив Чернігівське вище авіаційне училище. Був військовим льотчиком в Україні, Угорщині й Азербайджані. 1992-го переїхав у Коломию й залишився там служити.

2010 року з однодумцями створив невеликий аеродром у райцентрі. Проводив заняття для пілотів-початківців. Катастрофу могли підлаштувати, бо Табанюку погрожували й хотіли відібрати летовище, говорять рідні загиблого.

— Батько в понеділок написав у поліцію заяву стосовно погроз, — розповідає син покійного Ігор Табанюк-молодший. — Підозру викликає, що на камерах спостереження аеродрому зникли відеозаписи.

Табанюк на здоров'я не скаржився, а літак був технічно справний, говорять колеги пілота.

— На борту могло щось статися. Заблокуватися керування, — каже президент Української авіаційної асоціації Геннадій Хазанов.

31 липня Ігоря Табанюка поховали в селі Королівка Коломийського району поряд із молодшим сином Денисом. 24-річним він теж розбився на літаку 2013-го. Тіла загиблих іноземців доправлять на батьківщину.

Зараз ви читаєте новину «Літак упав на житловий будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути