Ексклюзиви
вівторок, 13 лютого 2018 07:20

"Лежав і кричав від болю. Не міг поворухнутися"

Автор: Сергій Радченко
  Валентина Гончар із села Вікнине Катеринопільського району на Черкащині показує на зім’яті дверцята машини. Авто пошкодили невідомі, які залізли до їхнього двору й вимагали від господарів гроші
Валентина Гончар із села Вікнине Катеринопільського району на Черкащині показує на зім’яті дверцята машини. Авто пошкодили невідомі, які залізли до їхнього двору й вимагали від господарів гроші

Увечері 6 лютого в селі Вікнине Катеринопільського району Черкаської області четверо озброєних чоловіків у масках вдерлися до будинку фермера 70-річного Анатолія Гончара. Катували його майже 8 год. Вимагали сказати, де гроші. Забрали 70 тис. грн і долари. Їх суму господар не називає.

— Залізли у вікно ­спальні. Вирізали в рамі невеликий отвір, щоб відчинити. Ми сиділи в кріс­лах і дивилися серіал, — розповідає дружина фермера Валентина Гончар, 71 рік. — Закували нас у наручники. Мене поволокли за холодильник й натягли наволочку на голову. Забрали мобільні телефони, щоб не змогли поліцію викликати. Зривали обшивку з дверей. Усе стягували з шафи, навіщось били посуд. Мою 95-річну матір закрили в кімнаті. Знайшли її гроші "на смерть". Назбирала 40 тисяч гривень. Ховала в подушці. Просила залишити хоча б 100 гривень. Бандити наказали їй закрити рота.

Анатолій Гончар — власник місцевого сільгосппідприємства. Там вирощують пшеницю.

— Маємо ще й невеликий магазин у центрі села. Напередодні забрала виручку — 30 тисяч гривень. Поцупили і їх, — продовжує Валентина Гончар. — Мене не били, а от над чоловіком познущалися. Коли повалили на підлогу, зламали йому руку. Товкли по животі, ребрах. Били електрошокером. Вимагали сказати, де заховані долари. Зрештою таки знайшли. Залізли й до припаркованої в дворі машини. Повиламували там двері, хоча вони не були закриті.

Анатолія Гончара катували з 21:00 до п'ятої ранку. Нападники спілкувалися за допомогою рацій зі спільниками на вулиці. Ті чекали їх у машині. Пса у дворі приспали. Окрім грошей забрали продукти з холодильника, цукерки.

— Коли вони поїхали, ще 4 години пролежали в хаті. Не могли вибратися. Руки оніміли від наручників. Чоловік лежав і кричав від болю. Не міг поворухнутися. В нього ще й ноги були зв'язані. Якось вдалося вийти з кімнати моїй мамі. Розрізала на Толі ножем мотузки. Він пішов до сусіда. Вже з ним розрубали на руках кайданки. Мої так і не змогли відкрити. Відімкнули поліцейські, коли приїхали, — говорить Валентина Вікторівна.

Першій про напад Гончари повідомили доньці Наталії, 42 роки. Вона одразу приїхала до батьків з Тального. Викликала медиків і поліцію.

— Тата били по-звірячому. Виламали пальці, побили ребра. Він перебуває у лікарні. Має зареєстровану зброю, та не встиг нічого зробити. Все сталося миттєво, — каже Наталія. — Батьки — прості люди. Працюють тяжко. Нещодавно тато продав чимало зерна. Можливо, нападники діяли за наведеннями. Знали, що можуть бути гроші. Не ясно, як вони пробралися до будинку. Хвіртка була зачинена, поза хатою слідів немає. Страшно за батьків. Злочинці пообіцяли гранату кинути до їхнього будинку, якщо комусь розкажуть. Було б добре, аби поліція надала їм охорону.

Сусіди нічого підозрілого того вечора не помітили.

— Не чув нічого. Ще й виходив у годин 10 вечора на двір. У Гончарів горіло світло. Але знаю, що допізна дивляться телевізор. Собаки не гавкали, — розповідає сусід 61-річний Іван Шарко. — Я є керівником місцевої самооборони, допомагав поліції шукати сліди нападників. Їх так і не знайшли. Судячи з усього, то були добре підготовлені хлопці.

П'ять ідентичних розбійних нападів сталися нещодавно у сусідній Кропивницькій області, за неофіційним даними.

Зараз ви читаєте новину «"Лежав і кричав від болю. Не міг поворухнутися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути