вівторок, 26 грудня 2006 19:56

Кунарін і Скуртул убили родину самогонників

Автор: фото: Олена ТАЛАЄВА
  Сергій Скуртул (ліворуч) з Котовська Одеської області показує, як у травні 2004 року душив пенсіонера Миколу Войцехівського
Сергій Скуртул (ліворуч) з Котовська Одеської області показує, як у травні 2004 року душив пенсіонера Миколу Войцехівського

Улітку 2006 року міліціонери з Котовська на Одещині затримали 20-річного студента ПТУ Максима Кунаріна і місцевого безробітного Сергія Скуртула, 19 років. Два роки тому вони вбили пенсіонерів Віру та Миколу Войцехівських. Минулого тижня правоохоронці вперше дозволили рідним відвідати хлопців.

— Після суду я вперше побачила сина, — каже "ГПУ" 44-річна Наталія, матір Максима. — Одразу запитала, навіщо вбивав. Він опустив голову і мовчав.

70-річну Віру і 72-річного Миколу Войцехівських знало все місто. Пенсіонери гнали з цукру самогонку і нишком її продавали. У червні 2004 року сусіди знайшли їх мертвими у власній квартирі. Віру зарізали ножем, а Миколу задушили. Із помешкання зник старий чорно-білий телевізор і кілька гривень денного виторгу. Ніхто не здогадувався, хто міг убити пенсіонерів.

— Ми два роки шукали злочинців, — розповідає старший слідчий прокуратури Котовська Олександр Мерва. — Не розуміли причини. Версію пограбування одразу ж спростували, бо злочинці не забрали грошей та цінних речей.

Слідчі з"ясували, хто купував горілку у Войцехівських. Усіх записали й узяли аналізи крові. Потім порівняли із кров"ю на рушнику у квартирі загиблих. Так вийшли на Скуртула та Кунаріна. За кілька днів ті в усьому зізналися. Запевняли, що хотіли самі прийти до міліції.

Звістка про те, що вбивця — Кунарін, шокувала місцевих жителів. Максима вважали спокійним і врівноваженим. Його батько був слюсарем на заводі і тренером з карате у міській спортшколі. Хлопець захоплювався спортом, спиртного не вживав.

Після закінчення школи N4 вчився на помічника машиніста в профтехучилищі залізничного транспорту в Жмеринці Вінницької області.

Із помешкання зник старий чорно-білий телевізор і кілька гривень

— Пив хіба що пиво, — каже мама Максима. — Але подружився зі Скуртулом. Ми були проти, бо його старший брат сидів у в"язниці.

Сергій Скуртул навчався в одинадцятому класі тієї ж школи. Учителі неохоче про нього згадують.

— Серьожа був начитаним, — згадує 41-річна завуч Валентина Кучер, яка викладала російську мову та літературу. — Захоплювався фантастикою. Якось за ніч написав оповідання й переміг на міському конкурсі.

Коли Сергій навчався у дев"ятому класі, у нього помер батько. Мати залишилася сама з трьома дітьми і контролювати сина не могла. Учителі кажуть, що у випускному класі Скуртул почав зловживати горілкою. Як був напідпитку, ліз битися.

— Ми навіть порадили йому підлікуватися, — каже завуч. — Він послухав і пішов до лікарні.

Увечері за кілька днів до випускних іспитів Сергій зустрівся з Максимом. Зібрали кілька гривень і купили у Войцехівських шкалик горілки. Тут же у квартирі й розпили. Закусили хлібом і маринованими помідорами. За годину купили ще один.

— Щойно вийшли, як Максим сказав, що хоче спробувати вбити людину, — розповідав на допиті Сергій Скуртул. — Хотів відчути, як це робиться. Запропонував повернутися і зарізати діда з бабою. Я погодився. Сказав лише, що буду не різати, а душити.

Скуртул пішов до Войцехівських ще по пляшку самогонки. Попросився до кухні — ніби помити руки. Там узяв зі столу кухонного ножа і сховав у рукав. За мить передав Кунаріну.

— Бабка наливала самогонку, коли я до неї підійшов, — згадував на слідстві Максим Кунарін. — Щойно випрямилась і розвернулась, як я почав бити.

У цей час Скуртул включив звук телевізора на повну потужність і кинувся душити діда. Той відбивався, подряпав лице Сергію. Коли старий упав, хлопець витер подряпини рушником.

Після цього обидва помили ніж і витерли речі, до яких торкались. Але рушник, вимащений кров"ю, забрати не здогадалися. Узяли лише переносний телевізор та 18 грн із шафи і пішли пиячити до бару "Фігаро".

Через тиждень Сергій продав телевізор за 50 грн і віддав половину Кунаріну. Відтоді про вбивство хлопці не згадували.

За вироком Апеляційного суду Одеси Скуртул отримав 13 років в"язниці, а Кунарін — 14.

Зараз ви читаєте новину «Кунарін і Скуртул убили родину самогонників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути