середа, 09 листопада 2011 05:00

Кукурудзяне поле розстріляли з вертольота

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  У колишньому піонерському таборі ”Іскорка” в селі Вельбівка Гадяцького району Полтавщини стоїть ”Бандвагн-206”. Це гусеничний двосекційний шведський всюдихід, який 1974 року розробили для потреб військових і рятувальників. Він вміщує до 17 людей, із причепом важить близько п’яти тонн. Розвиває швидкість до 50 кілометрів на годину болотяною чи лісовою місцевістю і до п’яти кілометрів на годину — на воді. Корпус герметичний, є автономні обігрівачі, вентиляція. Машина може їхати за температури від  мінус 40 до плюс 46 градусів за Цельсієм. Коштує близько 500 тисяч гривень. Кажуть, нею взимку їздитимуть на полювання члени громадської організації ”Факел”
У колишньому піонерському таборі ”Іскорка” в селі Вельбівка Гадяцького району Полтавщини стоїть ”Бандвагн-206”. Це гусеничний двосекційний шведський всюдихід, який 1974 року розробили для потреб військових і рятувальників. Він вміщує до 17 людей, із причепом важить близько п’яти тонн. Розвиває швидкість до 50 кілометрів на годину болотяною чи лісовою місцевістю і до п’яти кілометрів на годину — на воді. Корпус герметичний, є автономні обігрівачі, вентиляція. Машина може їхати за температури від мінус 40 до плюс 46 градусів за Цельсієм. Коштує близько 500 тисяч гривень. Кажуть, нею взимку їздитимуть на полювання члени громадської організації ”Факел”

22 жовтня два комбайни сільгосппідприємства "Маяк" молотили кукурудзу на полі поблизу села Соснівка Гадяцького району на Полтавщині. По обіді над полем почав кружляти вертоліт. Згодом пролунали постріли.

— Ми якраз крали кукурудзу для курей. Комбайни на одному кінці поля, ми — на іншому. А тут стріляють. Перелякалися страшно, — розповідає місцева. Не називається. — Попервах не знали, що робити. Ховатися чи тікати. Думали, всіх порішать.

Вертоліт іноземного виробництва летів із боку села Рашівка того ж району. Підлетів до поля та знизився над комбайном.

— Було схоже спочатку, наче щось на полі видивляються, — розповідає Юрій Дундич, головний інженер "Маяка". — Потім вертоліт відлетів у бік траси біля села Лютенька, повернувся назад, долетів до лісу і звідти почали стріляти.

Працівники сільгосппідприємства повідомили про постріли голові райдержадміністрації. На поле приїхали міліціонери.

— Ситуація прояснилася, — говорить голова "Маяка" Сергій Скрипка. — Виявилося, цього  дня керівництво нафтогазовидобувного управління відкривало сезон полювання на копитних у Лютенському лісгоспі. У цій місцевості орендує мисливські угіддя громадська організація "Факел", якою опікується підприємство. Крім вертольота, вивезли до лісу ще й квадроцикли, якими теж їздили мисливці. Стріляли по козах із автоматів з оптичним прицілом. Знаю, підстрелили оленя, козу, кабана. Як усе закінчилося, з кущів вийшли козенята, їхню мамку застрелили.

Місцеві розказують, у вертольоті був єгер "Факела" — Микола Удовиченко. Давав вказівки, куди стріляти.

— Я дзвонив іншим їхнім єгерам, — продовжує Скрипка. — Але вони всі брали участь у полюванні, були в навушниках і не чули. Це ж що таке робиться? Закон забороняє полювати на автомобілях, вертольотах, катерах. Людина повинна змагатися зі звіром на рівних умовах.

Громадську організацію "Факел" створили на базі  нафтогазовидобувного управління 1998 року. Має 33 члени. Орендує 34 га угідь у сільрадах Гадяцького району. Керівництво "Факела" причетність до пострілів над полем заперечує.

— Ніякого полювання не було, — запевняє директор організації Василь Бузало. — Вертоліт був, але не значить, що полював. Він кругами літав. Квадроцикли також їздили полем, але і з них не стріляли.

Місцеві розповідають, в угіддя "Факела" пускають лише своїх мисливців. Безкоштовно дозволили полювати тільки жителям сіл Лютенька, Рашівка, Соснівка, Лісівка. Кажуть, громадська організація має солідних спонсорів. Карток на відстріл стороннім не продають. Мотивують тим, що в орендованих угіддях мало звіра.

Неподалік у селі Вельбівка Гадяцького району є колишній піонерський табір "Іскорка". Там зараз стоїть шведський всюдихід "Бандвагн-206". Його сторожать охоронці "Факела". Кажуть, узимку ним теж виїжджатимуть на полювання.

— Із 1960-х полюю. Такого не бачив. Військова машина на гусеницях, чудовище, — говорить один із мисливців. — Усю звірину понищать. У них у думках тільки рюкзаки з м'ясом.

Зараз ви читаєте новину «Кукурудзяне поле розстріляли з вертольота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути