четвер, 22 квітня 2010 06:55

Командир частини закопав хабара у вазоні

Військова прокуратура Тернопільського гарнізону звинувачує 32-річного Петра Тарасенка у провокації вимоги хабара.

— Отак, сам звернувся до міліції, а тепер мені ще й тюрмою погрожують, — плюється той.

Тарасенко — приватний підприємець, займається дрібним ремонтом і будівництвом.

— Торік мені знадобився кунг — критий кузов вантажного автомобіля для перевезення пасажирів, — розповідає. — Хотів переобладнати його під каптьорку для робочих. Знайомий порадив звернутися до Зіновія Гуменюка, командира військової частини райцентру Бережани. Там, мовляв, зберігають майно з розформованих частин.

У грудні Тарасенко приїхав у Бережани. Гуменюк показав йому два кунги.

— Я запитав, чи має він іще пересувну електростанцію та 200 метрів кабелю, — розповідає підприємець. — У нього це було. За все попросив 16,7 тисячі гривень. Але попередив, що в накладній напише меншу вартість.

За актом інвентаризації кунг К-66 коштує 443 грн, 500 м кабелю П-296 — 210 грн 33 коп., електростанція Аб4-т/230-м1 — 596 грн.

З кишень дістали тисячу доларів та півтори тисячі євро

— Я зрозумів, що той хоче хабара. 18 лютого написав заяву до обласного УБОЗу. Оперативники підписали кожну купюру словом "хабар" і дали мені. Поїхав я КамАЗом у Бережани. Гроші передав Гуменюку. Він перерахував, розпорядився видати майно. Але вночі дорогу замело, і КамАЗ застряв. Нічого я не забрав.

У цей час працівники управління з боротьби з організованою злочинністю та військовий прокурор Тернопільського гарнізону Андрій Зубач вилучали в Гуменюка хабар. 12,2 тис. грн той закопав у вазоні, решту сховав у скриньку. З кишень дістали $1 тис. та 1,5 тис. євро. У шафі підсобного приміщення знайшли три рушниці з патронами.

— В УБОЗі розповіли, що під час обшуку вівся відеозапис, переляканий Гуменюк повністю визнав вину, — продовжує Тарасенко.

Військова прокуратура Тернопільського гарнізону порушила кримінальну справу щодо хабарництва. Однак 25 березня її закрили. Натомість звинуватили Тарасенка в тому, що це він спровокував підполковника.

— Я в шоці, — каже бізнесмен. — Помічник військового прокурора Юрій Лужняк спочатку пише, що Гуменюк не довів намір до кінця через не залежні від нього обставини, бо його затримали в службовому кабінеті. Потім пише, що його дії  не завдали збитків державі, матеріальну вигоду не отримав, тому склад злочину відсутній.

Деталі з"ясовує прокуратура Тернополя. 31 березня Зіновію Гуменюку виповнилося 50. Він вийшов на пенсію.

Зараз ви читаєте новину «Командир частини закопав хабара у вазоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути