Ексклюзиви
вівторок, 27 вересня 2016 07:55

Колишній міліціонер застрелив двох поліцейських
4

Олександра Пугачова затримали в обласній клінічній лікарні імені Мечникова в Дніпрі, куди він звернувся по допомогу. Мав вогнепальне поранення живота. Перед смертю в нього вистрелив Артем Кутушев — один із загиблих патрульних
Фото: ФОТО З САЙТА www.facebook.com
Лейтенант Ольга Макаренко вісім років була юристом відділу освіти Індустріальної райради Дніпропетровська. У неї залишилися чоловік і двоє синів
Лейтенант Артем Кутушев у правоохоронних органах працював із січня 2016-го. У день загибелі його доньці виповнилося три роки
У дніпровському театрі імені Горького прощаються 26 вересня із загиблими поліцейськими Ольгою Макаренко та Артемом Кутушевим. Їх застрелив колишній боєць батальйону ”Торнадо” Олександр Пугачов під час перевірки його документів

У Дніпрі 25 вересня на патрулюванні загинули поліцейські 36-річна Ольга Макаренко і 27-річний Артем Кутушев. Їх застрелив Олександр Пугачов, 33 роки. Він — колишній боєць батальйону "Торнадо".

— Патрульні отримали повідомлення, що автомобіль марки "Сітроєн" проїхав на червоне світло. Його наздогнали в районі автовокзалу. У водія попросили документи, — розповідає глава Національної поліції 39-річна Хатія Деканоідзе. — Водій наполягав, щоб його відпустили без перевірки. Він другий рік у розшуку, як потім з'ясувалося. Боявся, що його викриють. Поліцейські відмовилися відпускати порушника. Той почав стріляти в них. Спочатку — в Артема. Тоді зробив кілька пострілів в Ольгу. За дві години вона померла в міській лікарні №16. Куля пробила легеню, хребет і зачепила спинний мозок. Перед смертю Артем устиг вистрілити в злочинця. Той відібрав у патрульного табельну зброю й кинувся тікати.

Заблокувати машину Олександра Пугачова спробував водій маршрутного таксі.

— Я буквально в'їхав у його машину ззаду. Затис, аби не втік, — розповідає Валерій Тимонін. — Він почав стріляти у мене — п'ять чи шість разів шмальнув. Дві кулі влучили в капот авто. Змушений був здати назад.

Поліцейські були без бронежилетів. Одягали їх на нічні чергування або окремі виклики, коли знали про загрозу життю.

— Мій екіпаж одним із перших приїхав на підмогу. Артем був мертвий. Оля просила зв'язатися з чоловіком, рідними. Благала швидше забрати її до лікарні, — розповідає патрульний Павло Карманов. — Познайомився з ними під час набору в поліцію. Оля була серед нас позитивчиком. Без усмішки її ніколи не бачив. Переживала, що через вік не потрапить у поліцію. Але легко пройшла відбір. Була відмінницею з вогневої підготовки, часто помагала нам у навчанні. Думала перейти у водний патруль.

У Дніпрі оголосили план перехоплення. Заблокували виїзди з міста. Пугачов заховався в орендованій квартирі на вул. Чичеріна. 2 год. правоохоронці вели з ним переговори. Була інформація, що взяв у заручники родину. Чутки не підтвердилися. Силовики пішли на штурм. Коли зламали ґрати на вікнах і потрапили до помешкання, чоловіка на місці не було. Біля будинку зна­йшли покинуту машину. Пугачова затримали ввечері в обласній клінічній лікарні ім. Мечникова, куди він звернувся по допомогу.

— Приповз до лікарні о 17:20, мав вогнепальне поранення живота. Назвався Михайленком. Сказав, що довіряє тільки нашим лікарям. Мовляв, лікувався у нас після поранення у зоні АТО в червні 2014 року, — розповідає головний лікар Сергій Риженко. — Його відвезли на томограф. Викликали поліцейських. Операція минула успішно. Куля зачепила тонкий кишечник, печінку, пройшла повз нирки й зупинилася біля 12-го ребра, звідки її і витягли. Утратив близько літра крові. Його стан — середньої тяжкості.

Пугачов має прізвисько Гаммі. Родом він із міста Мічурінськ Тамбовської області Росії. Близько 10 років живе у Торезі на Донеччині. З 2015-го перебуває в розшуку за викрадення людей і зґвалтування, створення злочинної організації. Відбував покарання за виготовлення і збут наркотиків.

— Пугачов — колишній працівник міліції, якого взяли на службу попри колишню судимість, — каже журналіст Володимир Бойко. Розслідував діяльність роти спецпризначення "Торнадо". — Був найближчим соратником командира роти Руслана Онищенка, якого зараз судять у Оболонському райсуді столиці. Входив до його банди, яка наводила жах на жителів шахтарських міст. Улітку позаторік у Маріуполі на Донеччині молотками забили Ігоря Каліуша з Тореза. Помстилися, що 2008-го той поскаржився на них до міліції.

Із загиблими поліцейськими прощалися 26 вересня у Дніпрі в театрі ім. Горького.

Водія маршрутки Валерія Тимоніна мер Борис Філатов нагородив медаллю "Захисник міста". Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вручив йому пістолет "Форт-17".

609  000 гривень разової грошової компенсації має виплатити держава родичам правоохоронців, які загинули під час виконання службових обов'язків. Таку ж суму отримують сім'ї військових, що загинули в АТО. Родичам загиблих на Майдані виплатили по 259,6 тис. грн.

Сім'ї поліцейських Ольги Макаренко й Артема Кутушева отримають одноразову допомогу — 725 тис. грн. Також їм придбають 2-кімнатні квартири, нараховуватимуть пенсії з утрати годувальника. Про це на сторінці у "Фейсбуку" написав народний депутат від "Народного фронту" 37-річний Антон Геращенко.

Патрульні мають бути в бронежилетах

— Не можна ставити на патрулювання двох недосвідчених поліцейських. Якщо один новачок, то другий повинен бути з досвідом. Патрульні обов'язково мають бути в бронежилетах, — каже генерал-лейтенант міліції у відставці Віталій Максимов, 60 років. — Те, що порушник просив відпустити його й не перевіряти документів — не дивно. Більшість правопорушників, які попадають під адмінпротокол, так поводяться. Інша справа, що жінка-поліцейський стояла далеко від машини. Це видно на відео. З такої відстані не могла контролювати ситуацію, чути й бачити, що відбувається. Скоріше за все, побігла на звуки пострілів. Один із поліцейських мав перевіряти документи, другий — стояти неподалік, пильнувати. Бути готовим у будь-який момент першим застосувати зброю.

Зараз ви читаєте новину «Колишній міліціонер застрелив двох поліцейських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути