четвер, 07 березня 2013 07:15

Картку-двійника виготовляють за півгодини

— Сьогодні в Україні проблема кардерства набуває все більшої популярності, — каже "ГПУ" киянин, який два роки працював у економічному відділі столичного управління по боротьбі з організованою злочинністю. — Служба безпеки ганяється за людьми, які купують брелки з відеокамерами і зовсім не стежить за тим, як сюди завозять засоби для зчитування і копіювання карток.

Кардерство або кардинг — шахрайство з банківськими картками. Кардери копіюють інформацію з картки, виготовляють дублікат і користуються грошима власника без його відома.

— Усі кардери — люди віком від 15 до 25 років, — продовжує екс-убозівець. — Це один із найпростіших видів крадіжки. Потрібно мати чотири речі: базу даних з інформацією, прилад для зчитування і запису інформації на іншу картку, пачку порожніх карток і елементарні навички перезапису. Базу можна дістати у працівників банку. Прилад вільно продається, коштує від 206 доларів. Порожня картка — 1 долар. Як користуватися цими штуками, можна знайти в інтернеті. За півгодини шахраї мають копію банківської картки. Якщо на спеціальному принтері надрукувати логотип банку і вигравіювати 16 цифр — то це буде абсолютний двійник. Можна розраховуватися у супермаркетах, на автозаправках, у ресторанах — скрізь, де є платіжні термінали. У жодного касира не виникне підозр.

З картки-двійника не можна зняти готівку в банкоматі. Бо там треба пін-код.

— Але для професійних кардерів і це не проблема. Пін-код можна випитати, як це зробили Голобородько з Ткачем. Або поставити на банкомат приховану відеокамеру. Вона відстежить комбінацію цифр, що вводить власник.

Банки ставлять обмеження на зняття готівки — від 8 до 12 тис. грн на добу. Однак Олексій Голобородько і Владислав Ткач зняли з кожної картки всі гроші — до 200 тис. грн.

— Це можна зробити кількома способами, — пояснює екс-убозівець. — Перший — найпростіший: як працівники банку вони могли відключити обмеження на суму. Другий: могли виготовити десять дублікатів однієї картки і одночасно, за допомогою напарників, зняти по 8 тисяч із десяти банкоматів. Якщо за секунду йде десять запитів зняти гроші з одного рахунку — банківська система не встигає "спіймати" помилку.

Щоб отримати дані з картки — не обов'язково мати базу клієнтів. Достатньо на секунду взяти картку власника і провести по пристрою, який зчитує дані. Він може перезаписати їх на порожню картку.

Зараз ви читаєте новину «Картку-двійника виготовляють за півгодини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути