Ексклюзиви
четвер, 19 лютого 2009 17:44

До пограбування банку чоловік готувався два місяці

Автор: фото надане УДСО при ГУМВС України в Донецькій області
  Інспектор державної служби охорони Дмитро Ільчук затримує грабіжника банку на вулиці Туполєва, 26 в Донецьку. Інший інспектор Микола Пашко стоїть на варті
Інспектор державної служби охорони Дмитро Ільчук затримує грабіжника банку на вулиці Туполєва, 26 в Донецьку. Інший інспектор Микола Пашко стоїть на варті

Удень 16 лютого до відділення "Райффайзен банку Аваль" на вул. Туполєва, 26 у Донецьку завітав чоловік. Охоронець сидів біля входу. Гість розстібнув куртку: тіло було обмотане вибухівкою і дротами. Тримав бойову гранату Ф-1.

— Гроші з каси — сюди, — тицьнув охоронцеві поліетиленовий пакет.

Той пішов до каси. Нишком натиснув на кнопку виклику працівників служби державної охорони. За мить простягнув відвідувачеві пакет. Усередині лежало 37 955 грн. Чоловік кинув на стілець гранату, не витягнувши запобіжник, і хутко вийшов. Цієї миті до відділення під"їхала патрульна машина.

— Ми були за три хвилини, — розповідає 25-річний Дмитро Ільчук. — Побачили цього мужика. Сутулився, руки притискав до себе. Слідом вийшов охоронець. "Це він пограбував!" — крикнув. Я маякнув Колі (напарникові 24-річному Миколі Пашку. — "ГПУ"). Підбігли, повалили, закували.

Грабіжник тримав у руках детонатор. Намагався натиснути. Ільчук заламав йому пальці. Наділи наручники.

— Навіть не встиг злякатися, — згадує Дмитро. — Вже коли побачив гранати й "пояс шахіда" — серце тьохнуло. У мене ж дружина й синові 5 років.

Ільчук і Пашко вивели з відділення переляканих працівників. З куртки нападника витягли бойову гранату Ф-1 і ще одну — із задньої кишені штанів. Його тіло було обв"язане саморобним вибуховим пристроєм. Чоловіка відвезли до Кіровського райвідділу міліції Донецька. Порушили кримінальну справу за розбій.

44-річний Олексій родом із чеченського міста Грозний. Має освіту інженера, кілька років працював за спеціальністю. До Донецька приїхав 1991-го. Має дружину, 12-річного сина й доньку 14 років.

— Він займався різного роду комерційною діяльністю, — каже слідчий Кіровського райвідділу Інна Павлова. — Постійної роботи не мав.

Олексій розповів, що останнім часом не міг заробити грошей. Мав боргів загалом на $10 тис. Хотів узяти кредит у банку, але йому відмовили. У грудні задумав пограбувати "Аваль".

— Продумав усе до деталей, — розказує Марк Ткаченко з Управління державної служби охорони Донеччини. — У разі провалу планував накласти на себе руки: прихопив кухонний ніж, до зап"ясть прикріпив половинки леза. Хотів порізати вени. Навіть у райвідділі кілька разів намагався вкоротити собі віку.

Чоловік зізнався у скоєному. Йому загрожує 12 років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «До пограбування банку чоловік готувався два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути