Ексклюзиви
вівторок, 30 серпня 2016 08:05

"Із тюрми дзвонив мамі. Клявся, що не вбивав того чоловіка"
7

Олександра ­Цукермана вбили біля ­власного дому. З тіла дістали ­чотири кулі
Фото: ФОТО З САЙТА WWW.ntn.ua
Роман Богач, 23 роки, старший лейтенант. В органах із 2010-го. Після розстрілу Небесної сотні на своїй сторінці ”Вконтакте” поширював картинки на підтримку спецпідрозділу ”Беркут”
Василь Трубаченко, 23 роки, лейтенант. У правоохоронних органах із ­2010-го. У червні за результатами атестації його звільнили. На службі поновився через суд. Мешкає з батьками та молодшим братом
Микола Хоменко, 26 років, старший лейтенант. У міліції працює з 2009-го. Добровольцем пішов в АТО. Неодружений
Олександр Причипойда, 26 років, старший сержант. У міліції з 2012-го. На суді стверджував, що захищався від нападів Цукермана, коли той біг із лопатою на правоохоронців

Тіло 33-річного Олександра Цукермана із селища Криве Озеро на Миколаївщині направили на повторну судово-­медичну експертизу. У ніч на 24 серпня його на власному подвір'ї побили, а потім застрелили поліцейські. Їх було шестеро. Всі — місцеві жителі.

За вбивство Олександра Цукермана арештували трьох поліцейських.

— Хочемо знати, від чого помер Саша — від побоїв чи від куль, — говорить 36-річний Олександр Левкович, чоловік сестри загиблого.

— Того вечора Саша повернувся додому на таксі. Був п'яний. Сказав, що з хлопцями на роботі святкували День прапора. Раптом на нього як щось найшло. Приревнував мене до таксиста. Вискочив і побив йому скло на машині. Свого Сашка не впізнавала. Завжди хороший дуже. Мене й дітей любив. А тут як звір налетів. Викликала поліцію, щоб його заспокоїли. Тим часом прийшла свекруха Ольга. Поговорили — і чоловік подався спати в машину. Коли приїхали поліцейські, все вже було спокійно. Та вони витягли чоловіка у двір, наділи кайданки й почали бити. Мама і я благали відпустити його. Він уже, бідний, голову повісив, не міг нічого зробити. Та це їх не зупиняло, — розповідає вдова Алла Цукерман.

До чергової частини поліції надійшли два виклики — від неї і таксиста. На місце один за другим приїхали два патрулі.

— У поліції кажуть, Сашко погрожував їм лопатою, то мали оборонятися — брехня. Ні його мама, ні дружина цього не бачили. Розповідали, що витягли Сашу в самих плавках із машини. Били кийками, ногами, руками. Мати плакала, просила, щоб перестали. Все відбувалося на очах сина 13-річного Максима. Він пережив шок, досі не може оговтатися. Хочемо звернутися по допомогу до психолога, — каже Олександр Левкович.

Шум на подвір'ї Цукерманів чули сусіди.

— Була третя ночі. Я спала. Раптом чую — постріл. Вибігла з дому. У дворі Цукерманів купа народу, поліція. Чоловік кричить: "Мразь! Я таких, как ты, убиваю!" Жінки плачуть, просять зупинитися. Потім пролунали ще кілька пострілів, — розповідає сусідка Марина.

Уранці під районним управлінням поліції зібралися близько 200 жителів Кривого Озера. Вимагали покарати поліцейських, які вбили Олександра Цукермана. Відділок закидали камінням, палили шини.

Олександр Цукерман помер від кульових поранень, за висновками судово-медичної експертизи.

— На тілі виявили чотири вогнепальні поранення. Ймовірно, стріляли впритул із травматичного пістолета. Дві кулі влучили в серце, одна — застряла в легенях, — кажуть судмедексперти.

Патрульних затримали 24 серпня. Прокуратура встановила причетність трьох поліцейських до смерті потерпілого. Наступного дня Центральний районний суд Миколаєва на два місяці без права внесення застави арештував сержанта 28-річного Дениса Ляхвацького. За свідченням колег, у Цукермана стріляв він. Пістолет викинув у річку. Його досі не знайшли. По місяцю під вартою проведуть 26-річні Микола Хоменко та Олександр Причипойда за перевищення службових повноважень. Стосовно 24-річного Володимира Лемехи, 23-річних Романа Богача та Василя Трубаченка триває слідство.

— У Колі навіть кийка не було. Чим він міг бити? Стояв, розмовляв із дружиною вбитого. Вона сама це засвідчувала, — каже Наталія Хоменко, мати одного з поліцейських. — У Колі хороша характеристика. 2014-го добровольцем пішов в АТО. Сказав: "Мама, у всіх сім'ї, діти. У мене немає нікого, тому піду". Не стала його відмовляти.

Не вірить у вину Олександра Причипойди його сестра Ірина.

— Саша недавно пройшов переатестацію. З тюрми дзвонив мамі. Клявся, що не вбивав того чоловіка.

Голова Національної поліції Хатія ­Дека­но­ідзе заявила про розформування відділення поліції у Кривому Озері. Відбулися кадрові зміни в обласному управлінні. Його очолив полковник Юрій Мороз.

— Ми сформували відділення з інших людей. Основа — патрульні поліцейські Миколаєва. Частина приїхали з Одеси, Херсона, — говорить новопризначений керівник районної поліції Олександр Горпинич.

Зараз ви читаєте новину «"Із тюрми дзвонив мамі. Клявся, що не вбивав того чоловіка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути