вівторок, 20 грудня 2011 00:00

Ікру заводу "Орландо" не пускають на український ринок

Лососева ікра, вироблена рибзаводом "Орландо" в російському місті Петропавловськ-Камчатський, за дорогою технологією ГОСТ-18173 — зі свіжовиловленої риби-сирця, з 8 листопада стоїть без оформлення на митному терміналі в Івано-Франківську. Фірма "Камчадал-плюс" уже понад місяць добивається дозволу розпочати реалізацію свого товару, аби українці встигли придбати до новорічного столу ікру, яка за "гостівськими" стандартами якості переважає вироблену за технічними умовами українських підприємств — із замороженої сировини.

Першу пробу товару провели працівники Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України. Їхній висновок — товар хорошої якості. Але на перешкоді стали працівники Служби безпеки області. Вони отримали замовлення — не пустити ікру заводу "Орландо" у продаж до свят. Для цього відкрили справу №1375, по якій проводять перевірку фактів порушень вимог чинного законодавства фірмою "Камчадал-плюс". Це передбачає відбір зразків ввезеної продукції для проведення необхідних досліджень, встановлення відповідності товарно-супровідних документів.

Фірма "Камчадал-плюс" упевнена, що замовником виступає група компаній "Геліос". Вона колись виробляла ікру на заводі "Орландо", купивши торгову марку "Камчадал". Потім зажадала контролювати це виробництво. А коли отримала відмову, організувала фальсифікат: у підроблену банку камчатського виробника "Орландо" фасувала ікру, виготовлену на материку, набагато гіршої якості. Причетність "Геліоса" до виробництва фальсифікату була юридично доведена, фірма компенсувала моральний збиток, але від планів зіштовхнути з ринку підприємство "Камчадал-плюс" не відмовилася. До реалізації цього плану підключила Державну ветеринарну та фітосанітарну службу України та управління СБУ в Івано-Франківській області.

"Геліос" надіслав результат сумнівних досліджень банок ікри невстановленого походження у ветеринарну службу, яка на підставі єдиного неперевіреного результату поскаржилася на якість ікри від заводу "Орландо" російській Федеральній службі з ветеринарного і фітосанітарного нагляду. Українська ветеринарна служба пригрозила: якщо повторний аналіз ввезеної ікри із заводу "Орландо" буде поганим, накладуть заборону на ввезення повністю всієї продукції цього виробника до України.

Тиждень тому ми попросили начальника Івано-Франківської митниці Олександра Ячкоринського надати інформацію про хід розмитнення вантажу лососевої ікри, який прибув фурою на митний термінал на вул. Польову. Зазначили, що заява про проведення ідентифікаційного огляду подана ще 8 листопада цього року. Що 14 листопада отримали ветеринарний сертифікат Ч-28 084105, який засвідчив безпеку вживання цієї продукції в їжу. Також маємо підтвердження, що сплачені всі митні збори. Митниця ще 17 листопада прийняла для завершення процедури розмитнення необхідні документи на вантаж лососевої ікри з усіма додатками — сертифікатами відповідності продукції та сертифікатом про походження. Але вже понад місяць вантаж стоїть нерозмитнений.

Тим часом три великі державні структури — СБУ, митниця, комітет з ветеринарії, — які функціонують на гроші платників податків, неспроможні сказати, чи пропустять наш вантаж лососевої ікри на український ринок. При цьому ми пройшли всі необхідні митні процедури та лабораторні випробування.

Фірма "Камчадал-плюс" іще 5 грудня надіслала скаргу на протиправні дії службових осіб Служби безпеки України в Івано-Франківській області на ім'я першого заступника голови СБУ Володимира Рокитського. Минуло понад два тижні. Відповіді на свою скаргу ми досі не отримали. 16 грудня подали до суду на бездіяльність органів митниці Івано-Франківської області, які досі не прийняли жодного рішення — або відмовити, або розмитнити — по вантажно-митній декларації №206000009/2001/006932, прийнятій до розгляду 17 листопада 2011 року.

Не маючи іншої можливості ще якимось шляхом прискорити процес ухвалення рішення щодо нашого вантажу ікри, з повагою звертаємося до генерального прокурора України Віктора Пшонки та просимо, щоб він втрутився в цю ситуацію і допоміг розібратися. Щоб українці змогли смакувати на Новий рік справжню червону ікру, виготовлену за "ГОСТом".

Костянтин КОМІСАРОВ, директор "Камчадал-Плюс" в Івано-Франківську, представник петропавлівсько-камчатського заводу "Орландо" в Україні

Зараз ви читаєте новину «Ікру заводу "Орландо" не пускають на український ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути