четвер, 13 травня 2010 01:40

Ікону "Святитель Миколай" украли з дерев"яної церкви

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  Настоятель Троїцької церкви в селі Вельбівка Гадяцького району Полтавської області протоієрей Олександр показує місце, де висіла ікона ”Святитель Миколай”. Там залишився непофарбований клапоть стіни
Настоятель Троїцької церкви в селі Вельбівка Гадяцького району Полтавської області протоієрей Олександр показує місце, де висіла ікона ”Святитель Миколай”. Там залишився непофарбований клапоть стіни

6 травня з Троїцької церкви в селі Вельбівка Гадяцького району Полтавщини вкрали ікону "Святитель Миколай". Уночі грабіжники зламали вікно, металічні ґрати і проникли всередину.

— Думаю, крадіїв направили на цей образ, — припускає настоятель храму протоієрей Олександр, у миру Олександр Гуцуляк. — Бо більш нічого не взяли. Ікона була десь кінця XVII — початку XVIII століття. Намальована в стилі українського бароко. Приблизно 90 на 60 сантиметрів. Такі рідко трапляються в храмах. Завжди тут стояла, хоч у війну осколком була поранена.

Дерев"яний храм у Вельбівці працює з 1865 року. Закривався тільки на 10 років перед війною. Голова колгоспу його не спалив, переобладнав під зерносховище.

На місці образу залишився непофарбований клапоть стіни.

— Ікона була виготовлена з дерева. Зверху художня лєпка, покрита позолотою, — каже матушка Раїса. — Ми не знаємо, скільки вона коштує. Може тисяч 10 доларів, може, більше. Та не в цьому діло. У неї велика духовна цінність, бо біля неї багато людей молилися. У селі є бабусі, які ще зі своїми бабусями ставили свічки святителю Миколаю. Життя прожили з цією святинею, вона допомагала в сімейних ділах.

— Хто ображає церкву, тому сім поколєній будуть наказані, — додає отець Олександр. — Господь накаже і їх, і їхніх сродників.

10 років тому церкву тричі грабували. Украли приблизно 40 ікон. Жодної не повернули. Церкву не можуть поставити на сигналізацію, бо вона дерев"яна і має бути на ніч знеструмлена.

— Світло вмикаємо тільки на час служби, — каже матушка. — Купити камери спостереження ні за що. Якби хто з меценатів поміг.

Зараз ви читаєте новину «Ікону "Святитель Миколай" украли з дерев"яної церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути