Ексклюзиви
пʼятниця, 20 січня 2006 18:55

Хроніка конфлікту

21 червня 2002 року

— між Україною та Росією підписано контракт, що передбачав обсяги й умови транзиту російського газу через Україну з 2003-го по 2013 рік. Додатково щороку мала переглядатися ціна.

9 серпня 2004 року

— підписано доповнення до контракту, яке передбачало фіксовану плату за транзит — $1,09375 за тисячу кубометрів газу на 100 км відстані, а також ціну на російський газ — $50 за 1000 кубометрів газу. Термін дії доповнення — до 2009 року включно.

25 листопада 2005 року

— прем"єр-міністр Росії Михайло Фрадков після засідання Ради голів урядів СНД заявив, що постачання газу в Україну і транзит його в Європу мають оплачуватися за світовими цінами. Російський прем"єр того тижня відклав свій візит до України через неузгодженість питань газопостачання.

6 грудня 2005 року

— ВАТ "Газпром" заявив про "неконструктивний підхід" України в питанні про умови постачання та транспортування російського газу через свою територію. Аргументуючи свою позицію, "Газпром" посилається на Угоду між урядами Росії і України про додаткові заходи із забезпечення транзиту російського природного газу через територію України від 4 жовтня 2001 року. При цьому незрозуміло, чому не згадуються інші документи про умови послуг з транзиту російського газу через Україну та оплати за нього.

7 грудня 2005 року

— президент Росії Володимир Путін висловився за те, що платити за газ Україна повинна за світовими цінами.

14 грудня 2005 року

— заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявив про готовність російської компанії отримати у власність 50% українських газопроводів у рахунок оплати за постачання газу за європейськими цінами, якщо в України не вистачатиме коштів. Вперше прозвучала ціна — $220–230 за тисячу кубометрів з 1 січня.

19 грудня 2005 року

— на зустрічі у Москві прем"єр-міністри Росії та України Михайло Фрадков і Юрій Єхануров ні до чого не домовилися.

20 грудня 2005 року

— прем"єр-міністр України Юрій Єхануров заявив, що в разі перегляду контракту про поставки і транзит газу між російським "Газпромом" і "Нафтогазом України", Україна може звернутися до Стокгольмського арбітражного суду.

28 грудня 2005 року

— газ для населення України дорожчає на 6 грн у місяць.

29 грудня 2005 року

— президент Росії Володимир Путін запропонував Україні кредит у $3 млрд 600 млн на покриття витрат, пов"язаних із переходом на ринкову ціну на газ. Україна відмовилася.

31 грудня 2005 року

— переговори щодо умов надання послуг із транзиту російського газу й оплати за них у 2006 році між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром". Домовилися, що впродовж першого кварталу 2006 року діятимуть старі ціни. Проект угоди, у якому передбачався перехід на ринкові принципи оплати за газ із 2-го кварталу 2006 року, був направлений російській стороні 31 грудня о 23.09 за московським часом.

1 січня 2006 року

— "Газпром" зменшив подачу природного газу на територію України. Різко впав тиск у газопроводах Австрії, Німеччини, Франції, Угорщини, Словаччини, Польщі, Балканських країн. Президент України Віктор Ющенко заявив, що "ціна $230 не є прийнятною. Вона економічно необґрунтована, не формулюється на базі ринкового підходу і європейської формули обрахунку ціни на газ".

2 січня 2006 року

— "Нафтогаз України" заявив, що керується чинним довгостроковим договором із "Газпромом", оскільки не було досягнуто домовленостей про зміну умов транзиту російського газу через Україну. Створено оперативний Штаб для розв"язання можливих проблем, спричинених скороченням постачання газу. О 14.00 подача російського газу українськими трубопроводами відновилася.

3 січня 2006 року

— "Газпром" звинуватив Україну в крадіжці близько 200 млн кубометрів природного газу.

4 січня 2006 року

— газову суперечку між Україною та Росією розглядають на спеціальному засіданні представники міністерств енергетики 25 країн — членів ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Хроніка конфлікту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути