Ексклюзиви
вівторок, 26 липня 2011 07:30

"Хмельницькрибгосп" штучно банкротять

Автор: фото: Василь МИТРУШЕНКО
  Все, що лишилося від ”Хмельницькрибгоспу”
Все, що лишилося від ”Хмельницькрибгоспу”

Директор товариства "Хмельницькрибгосп" Віталій Коцюба штучно доводить підприємство до банкрутства, аби привласнити його. Керівництво області не звертає на це уваги. Так вважають акціонери товариства.

Відкрите акціонерне товариство "Хмельницькрибгосп" має чотири рибні господарства в області. Користується тисячами гектарів ставків, розводить рибу, яку згодом продає. Прибутки становлять мільйони. Віталій Коцюба був генеральним директором і міноритарним акціонером господарства. Очевидно, не схотів ділитися грошима з іншими співвласниками. Вирішив заволодіти ним за допомогою рейдерської схеми — довести до банкрутства і продати наближеним.

За ініціативою директора "Хмельницькрибгоспу" створили державний селекційно-генетичний центр із рибництва "Поділля". Заклад мав би селекціонувати риб, але ледь не першою справою Віталій Коцюба відмовився від гідроспоруд. Мотивував це заборгованістю підприємств за їх обслуговування. При цьому не скликав зборів акціонерів, ні з ким не радився. Це значно ускладнило процес вилову риби. Аби повернути гідроспоруди, співвласники мусили звертатися до суду, витрачати зусилля.

Згодом Коцюба став просто виловлювати рибу і здавати оптовим покупцям. При цьому забув, що водойми власним коштом зариблювали рибалки-акціонери. Як наслідок — "Хмельницькрибгосп" недоотримує коштів, бідніє, перетворюється на банкрута і вже готовий до продажу. Покупця знайти неважко. Будучи водночас керівником "Хмельницькрибгоспу" і "Поділля", Коцюба почав переводити майно і ставки до "Поділля", яке не мало виробничої бази.

Акціонери схаменулися. Спробували усунути Коцюбу з посади, але той зник із документами і печатками. Будучи зниклим, підписав заднім числом договори про оренду складів, човнів і адмінприміщень. Роздав усе це орендаторам за 200 грн у рік. Скільки ж одержав реальних грошей — таємниця.

Невідомо, хто стоїть за Віталієм Коцюбою. Однак першим прийшов йому на поміч колишній прокурор і губернатор Іван Гавчук.

Прямо красти рибу екс-голова області не допомагав, але поміг приставити до ставків потрібних людей, які вже доводили підприємство до банкрутства.

Працював Гавчук спільно із колишнім колегою — першим заступником прокурора Хмельниччини Валентином Твердохлібом. Коцюба зробив низку вчинків з явними ознаками криміналу — не платив людям зарплату, не відраховував кошти у відповідні державні фонди. Прокуратура мала б на це відреагувати, однак не зробила цього. Проігнорувала вона і штучне доведення потужного і прибуткового підприємства до банкрутства.

Керівником державного селекційного центру "Поділля" Віталій Коцюба став завдяки начальнику головного управління Держрибінспекції Сергієві Савицькому. Цей чиновник фігурує у справах із гідротехнічними спорудами. Акціонери через суди свого часу просто замордувалися повертати ці споруди у свою власність. Рішення судів не виконують.

Декілька голів районних адміністрацій, колишніх і чинних, підтримали Коцюбу бездіяльністю. Коли вже звільнений Віталій Коцюба почав розривати договори на право постійного користування земельними ділянками і передавати ставки "Поділлю", вони не вагаючись підписали йому декілька розпоряджень. Щоб Віталієві Коцюбі добре жилося в "Поділлі", його оберігала голова Летичівської райдержадміністрації Марія Литвин. Її правоохоронці затримали за одержання хабара.

Кажуть, хабар Марія Литвин узяла, щоб виконати фінансовий план "надходжень" Василю Ядусі. І тут ми натрапили на ще один дивний факт. Підприємство "Летичівриба", на баланс якого Коцюба планомірно передавав активи "Хмельницькрибгоспу" в Летичівському районі, очолила донька Ядухи.

Виходить, що губернатор Василь Ядуха відверто прикриває корупційні оборудки.

Зараз ви читаєте новину «"Хмельницькрибгосп" штучно банкротять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути