вівторок, 12 лютого 2019 07:56

Голову обласної ради підозрюють у вбивстві Катерини Гандзюк

Автор: www.facebook.com / Сергій Мазур
  Працівники поліції затримують учасників акції ”Хто замовив Катю Гандзюк” на Контрактовій площі в Києві 9 лютого. Повезли їх до райвідділу перевіряти, чи не перебувають у розшуку. Потім відпустили
Працівники поліції затримують учасників акції ”Хто замовив Катю Гандзюк” на Контрактовій площі в Києві 9 лютого. Повезли їх до райвідділу перевіряти, чи не перебувають у розшуку. Потім відпустили

11 лютого Генеральна прокуратура оголосила підозру голові Херсонської обласної ради 49-річному Владиславу Мангеру в організації вбивства Катерини Гандзюк. За два дні до цього його виключили з партії "Батьківщина" та рекомендували піти з посади.

— Владислав Мангер є замовником і частковим організатором убивства Катерини Гандзюк. Він — вершина цього злочину, — заявив генпрокурор 54-річний Юрій Луценко. — Підозра йому ґрунтується на показаннях свідків.

33-річна Катерина Гандзюк була радницею міського голови Херсона, виконувала обов'язки керуючої справами виконкому. 31 липня торік на неї напали біля її будинку. Невідомий вилив на жінку літр сірчаної кислоти. Отримала хімічні опіки понад 30% тіла — голови, обличчя, лівої руки й ноги, передньої частини грудної клітки, лівого ока. Перенесла 14 операцій. Після трьох місяців лікування померла.

Була заміжня за бізнесменом ­Сергієм Денисовим, дітей не мали. Її поховали в Херсоні 7 листопада. На прощання з нею прийшли кілька сотень людей.

У справі затримали сімох підозрюваних. Ключовою фігурою в організації нападу був 41-річний Олексій Левін із Херсона, за версією слідства. Його справжнє прізвище – Москаленко. Учасник організованого злочинного угруповання "Москал".

Батько Катерини 64-річний Віктор Гандзюк неодноразово заявляв, що організатор убивства співпрацював із топ-чиновниками області – Владиславом Мангером, головою ОДА Андрієм Гордєєвим і заступником голови облради Євгеном Рищуком.

– Доньку не просто вбили. Її катували дев'яносто шість днів. Жорстоко, щосекундно, – каже Віктор Гандзюк. – Рани на все тіло. Спалене волосся. Обпечені очі. Постійний нестерпний біль. Виснажливі лихоманки. Щоденні перев'язки під наркозом. Літри перелитої крові. Три місяці на жорсткій сітці без матраца, подушки та ковдри. Перед очима – тільки стеля. Безсонні ночі. Тижнями зафіксовані руки та ноги. Тижнями їжа через трубочку. А в очах – надія та бажання вижити.

Юрій Луценко оприлюднив схему, за якою готувався злочин. За його словами, Мангер замовив убивство Катерини Гандзюк через двох посередників – Олексія Левіна та Ігоря Павловського. Заплатив їм $5,6 тис. Останній знайшов організатора вбивства Сергія Торбіна.

У тексті підозри зазначено, що Мангер "мав особисту неприязнь до Гандзюк, що виникла у зв'язку з її громадською діяльністю". Вона протидіяла незаконним вирубкам лісів, що прикривалися штучними підпалами.

Владиславу Мангеру загрожує 15 років в'язниці або довічне ув'язнення з конфіскацією майна, каже Андрій Лисенко з Генпрокуратури.

Заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації 41-річний Євген Рищук 8 лютого подав заяву про тимчасове відсторонення від виконання службових обов'язків. Готовий дати свідчення на поліграфі, аби спростувати свою причетність до злочину.

– Моє прізвище фігурує у справі Гандзюк. Хочу зробити все, щоб допомогти слідству та припинити політичні спекуляції, – говорить Рищук.

Доказів причетності Рищука до злочину у слідства немає. Але є докази його причетності до розкрадання лісу. А саме публічна критика чиновників з боку Гандзюк стала причиною вбивства, говорить журналістка 37-річна Мар'яна П'єцух.

Підозру Мангеру активно обговорюють громадські активісти та політики.

"Підозра з'явилася через шість місяців після нападу. При тому, що була купа підстав, включаючи свідчення самої Каті і того, про що писали у ЗМІ, – пише у "Фейсбуку" адвокат 34-річний Масі Найєм. – І тільки після того, як батько Каті Віктор Гандзюк заявив про три прізвища на Тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради – з'явилася підозра. Катю, ти сьогодні раділа би".

Зараз ви читаєте новину «Голову обласної ради підозрюють у вбивстві Катерини Гандзюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути