пʼятниця, 11 січня 2013 05:00

Головою Служби безпеки Янукович призначив Олександра Якименка

Автор: фото з сайта www.i.obozrevatel.ua
  Олександр Якименко був військовим льотчиком, 1998-го звільнився з армії
Олександр Якименко був військовим льотчиком, 1998-го звільнився з армії

Президент Віктор Янукович призначив генерал-майора 49-річного Олександра Якименка головою Служби безпеки. Указ підписав 9 січня. Ігоря Калініна звільнив із цієї посади, той став радником глави держави.

Якименко був заступником керівника СБУ — очолював управління з боротьби з організованою злочинністю. Родом із Донецької області. Навчався у російському Єйському вищому авіаційному училищі. Потім служив у Монголії, Криму. 1997-го закінчив Військово-повітряну академію ім. Гагаріна. Був льотчиком-винищувачем і літав на Су-37. З армії звільнився 1998 року. До 5 серпня 2011-го працював начальником управління Служби безпеки в Севастополі. Потім керував СБУ Донеччини. На цій посаді ініціював будівництво каплиці на честь святого Олександра Невського. На відкриття приїжджала Людмила Янукович — дружина глави держави. Кажуть, Якименко дружить зі старшим сином президента — Олександром Януковичем.

"Сейчас в Донецке в КГБ, — писав посадовець на форумі Єйського училища про свою роботу 2006 року. — Для тех, кто не понял, — служу в управлении Службы безопасности в Донецкой области. После академии я понял, что мои знания никому на ... не нужны. Вот и уволился. А те пацаны заметили, призвали снова, вот и тяну лямку".

— Олександр Якименко за характером мобільний, цей імпульс проявлятиметься у виконанні завдань, — каже екс-заступник голови СБУ генерал-лейтенант 67-річний Олександр Скіпальський. — Він пройшов усі щаблі у цій сфері. Людина досить комунікабельна.

Екс-голова Служби безпеки Калінін — професійний охоронець, а на цій посаді потрібна особа, яка має більший досвід керувати такою складною установою. Так вважає політолог 54-річний Володимир Фесенко:

— Щодо призначення Якименка слід більше зважати на донецькі сторінки його біографії. У Януковича та його людей були можливості придивитися до його роботи. Підозри щодо занадто тісних стосунків українських спецслужб із російськими перебільшені. Треба мати на увазі, що Янукович не є дуже близьким другом Путіна. Навряд чи він би поставив на посаду голови СБУ людину, залежну від Росії. Це величезний ризик для українського президента. Основне завдання Якименка — підвищити ефективність Служби безпеки.

Кажуть, Донеччиною теперішній голова СБУ їздив автомобілем "Тойота Ленд Крузер", вартість якого починається від $86 990.

Зараз ви читаєте новину «Головою Служби безпеки Янукович призначив Олександра Якименка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути