Ексклюзиви
пʼятниця, 28 листопада 2008 18:38

Єлизавету Лендєл родичі вигнали із хати

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Єлизавета Лендєл у будинку покійного чоловіка Володимира в жовтні 2008 року. 10 листопада жінку вигнали на вулицю
Єлизавета Лендєл у будинку покійного чоловіка Володимира в жовтні 2008 року. 10 листопада жінку вигнали на вулицю

Ужгородці Василь і Леонід Сердюки вигнали із хати покійного брата Володимира Єлизавету Лендєл, 53 роки. Упевнені, що жінка не має прав на помешкання, бо не була розписана із братом.

3-кімнатний будинок розташований на вул. Митрака в центрі Ужгорода. Поряд стоять кілька приватних будинків, магазини, офіси.

— Із Володею ми жили тут із вересня 1999 року, — розповідає Єлизавета Йосипівна. — Спершу не розписувалися, бо його мама мала знижку на комунальні послуги як ветеран війни. Вона померла в березні торік. Відтоді Володя щодня просив розписатися. Але то часу бракувало, то потім захворів. Останні тижні життя взагалі не виходив на вулицю. Помер у мене на руках.

Перед смертю Пелагія Сердюк, свекруха Єлизавети Лендєл, переписала будинок синові Володимиру. Брати покійного Василь і Леонід живуть в Ужгороді.

— За декілька тижнів до смерті Володі до нас прийшов Василь, — продовжує Лендєл. — Володя просив: "Якщо я помру, не вижени Лізу на вулицю. Купи їй хоча б однокімнатну квартиру". Василь пообіцяв виконати. 27 вересня чоловік помер.

Василь Сердюк завітав до братової за тиждень після похорону.

— Зразу мені: "А ти хто така? Шо тут маєш? Тобі не положено жодної копійки", — скаржиться. — Наказав за дві неділі вибратися. Інакше обіцяв викинути вєщі на вулицю. А я ж вісім років доглядала їхню маму, обробляла огород.

В однокімнатній хаті мешкає мама, сестра, зять і двоє онуків

Після візиту Василя жінка звернулася до адвоката. Він попросив документи на будинок.

— Почала шукати, а вдома — жодного папірця, — зітхає. — Зникла домова книжка, заповіт. Василь забрав документи ще тоді, коли Володя хворів. Після смерті забрав ще й документи на Володіного "москвича", хоча кредит за авто платила я. 10 листопада викинули мене.

Лендєл поскаржилася на братів Сердюків до суду. Жити їй ніде.

— У батьківській однокімнатній хаті мешкає мама, сестра, зять і двоє онуків, — перераховує на пальцях. — Зараз живу в гуртожитку швейної фабрики, де працюю швачкою.

Сусіди підтримують Єлизавету. Готові їй допомогти на суді.

— Живу тут усе життя, — розповідає сусідка Єва Петрова, 75 років. — Ліза живе тут постійно вісім чи дев"ять років. Вона завжди поспішала із роботи, бо вдома чекала хвора свекруха. Останній рік доглядала чоловіка.

— Якщо жінка прожила п"ять років із спадкоємцем у його будинку, навіть у цивільному шлюбі, то вона має право на успадкування житла, — пояснює юрист Тетяна Русин. — Бо вона є його фактичною дружиною. Державна нотаріальна контора має визначити коло спадкоємців і розмір часток будинку, які належать кожному із них. Спадкоємцями виступають діти або дружина покійного.

Зараз ви читаєте новину «Єлизавету Лендєл родичі вигнали із хати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути