середа, 12 жовтня 2011 07:45

"Економив бюджетні гроші — получив штраф"

Пенсіонерам Магерам із райцентру Дунаївці Хмельницької області відключили газопостачання. Вони не використали надану субсидію, отримали штраф і не сплатили його.

— Усю зиму економив свої та бюджетні гроші, менше палив. І шо — получив штраф, — говорить Василь Магера, 53 роки. — Та такого нема ніде в світі.

Магери живуть у приватному будинку на вул. Сковороди, 6. Дві пенсії не перевищують 1600 грн. Обігрівають 79 "квадратів" житла. Оформили субсидію.

— Субсидія на газ дається на опалювальний сезон, — пояснює господар. — На шість місяців дають майже 4 тисячі "кубів". Ми звикли економити, не топити нада — не нада. За зиму я випалив уполовину менше. Оказалося, що остався ше винним 680 гривень. То вони взяли і відрізали газ.

Третій місяць родина живе без газопостачання. Їжу готують за допомогою кип'ятильника.

— У жінки сахарний діабет. Їй потрібне тепло.

— А кому до того є діло? Три рази в день запарюю геркулес, — долучається до розмови Віра Магера, 60 років. — Бо три рази колю інсулін. Я в таких условіях не можу жити. Холодно, сахар падає. Я просила не відключати.

Василь Магера протестує під районною адміністрацією. Вимагає списати борги й підключити газ. Інакше оголосить голодування.

— Жінки шкода. Ще помре, бо їй же холодно. Але нічого, смалець є, хліба стане. Купив бензопилку і заготовлюю дрова.

У Дунаєвецькому районі субсидіями користуються три з половиною тисячі громадян.

— Ми діяли згідно із законом, — розказує майстер Алла Підлісна з Дунаєвецької філії товариства "Хмельницькгаз". — Споживач мав борг, контролер повідомив його. Упродовж 10 днів він мав його погасити. Не погасив, от ми й відрізали.

— Пенсіонери неправильно зрозуміли умови надання субсидії, — говорить начальник управління праці та соцзахисту райдержадміністрації Олег Пекарський, 38 років. — Є субсидія, а є обов'язкова плата. У випадку Магер вона становить 145 гривень. Субсидія надається їм на спожитий газ від 145 до 307 гривень. Якщо вони використали газу на суму, меншу 145 гривень, то мусять оплатити всю вартість газу. Якщо сума більша, то потрібно платити й обов'язкову суму, і все, що напалено більше 307 гривень.

Випадок дослідила комісія з райдержадміністрації. Висновок один: Магери мають сплатити борг. Газовики подали на пенсіонера до суду.

Зараз ви читаєте новину «"Економив бюджетні гроші — получив штраф"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути